Måtte opgive kyllingeprojekt på Zanzibar: Dette ville jeg gøre anderledes

En kyllingefarm på Zanzibar måtte lukke efter blot nogle få måneder, da økonomien ikke kunne løbe rundt.

I januar var 26-årige Josephine Walcker med til at starte og drive en kyllingefarm på Zanzibar. Det gjorde hun i samarbejde med en lokal skole, hvor hun arbejdede.

"Det første hold var på 150 kyllinger. Det næste var på 200, og så var det meningen, at vi skulle op på 500. Men jeg lukkede projektet ned, fordi jeg selv hældte en masse penge i det, og jeg kunne ikke blive ved med at holde projektet kunstigt i live - hvad skulle de så gøre, når jeg tog derfra?", fortæller Josephine Walcker, der i dag er i gang med agrarøkonomen på Landbrugsskolen Sjælland. 

Selvom hun var nødt til at lukke projektet ned, vil hun gerne lave noget lignende i fremtiden.

"Jeg synes, at det kunne være rigtig spændende, men jeg ville gøre det anderledes", siger hun. 

Projektet startede, da skolen havde økonomiske problemer. De kunne ikke betale huslejen og risikerede at blive smidt ud. Derfor startede Josephine Walcker en indsamling på Facebook, hvor hun fik samlet cirka 6.500 kroner ind. Det svarer til 2,2 millioner tanzaniske schillings. 

"Jeg foreslog, at vi investerede pengene i noget landbrugsrelateret, så jeg kunne bruge mine erfaringer. Vi overvejede grøntsager, men så ville vi ikke få penge hurtigt nok hjem til at betale den næste husleje, så det endte med at blive kyllinger", fortæller Josephine Walcker. 

Produktionen var for dyr

På Zanzibar er en kyllingefarm med 150-200 kyllinger rimelig stor.

"Det er der ikke andre, der har. Man har måske 100 kyllinger, som man passer selv. Når jeg spurgte, hvordan de fik økonomien til at hænge sammen, sagde de, at mit problem var, at jeg havde nogen ansat til at passe kylllingerne", fortæller Josephine Walcker, der ikke selv kunne stå for pasningen, fordi hun samtidig arbejdede på en landbrugsskole. 

De kunne tjene 150.000 tanzaniske schilling om måneden - svarende til 400 kroner. 

"Det er sådan set en fin løn, men idet vi skulle betale husleje og løn for at få kyllingerne passet, så var der ikke nok til skolens husleje", siger Josephine Walcker. 

"Vi skulle have haft 1.000 kyllinger - eller i hvert fald 500 til at starte med, før det rigtigt kunne betale sig, og vi kunne tjene det hjem, jeg gerne ville. Men så skulle jeg have hældt flere af mine egne penge i, og jeg havde allerede brugt mange penge på projektet, der ikke gik, som det skulle", fortæller hun. 

Josephine Walcker overvejer at lave lignende projekter i fremtiden.

"Så skal det være masseproduktion, så økonomien kan hænge sammen, og jeg skal vide mere om projektet, inden jeg starter", siger Josephine Walcker.

Ellers gør hun sig tanker om at have sin egen bedrift eller arbejde på et landbrug, hun finder interessant. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle