Mælke- og griseproducenter: Automatiske opfølgende kontroller skal afskaffes

Fødevarestyrelsen bør ikke automatisk komme på to opfølgende kontroller, men i hvert tilfælde vurdere om det er nødvendigt med ekstra kontrolbesøg. Det mener Danske Svineproducenter og Danske Mælkeproducenter, der har skrevet til Miljø- og Fødevareudvalget.

Danske Svineproducenter og Danske Mælkeproducenter mener, at det er ulovligt, når Fødevarestyrelsen automatisk kommer på to opfølgende brugerbetalte kontrolbesøg.

Det har de to foreninger skrevet i et brev til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Det skriver Effektivt Landbrug. 

I brevet krævet de to foreninger, at politikerne griber ind, da man ikke mener, at der er lovhjemmel til hverken at kræve brugerbetaling – altså at det er landmændene selv, der skal betale kontrollen – og ej heller overhovedet foretage de to opfølgende kontroller, hvis et forhold er bragt i orden i løbet af det første, oprindelige kontrolbesøg.

- Vi vil have afskaffet det første opfølgende kontrolbesøg for eksempel i tilfælde, hvor landmanden allerede retter forholdet under kontrolbesøget - det kunne være at montere en manglende narresut i kalveboksen, en kobørste i stalden, osv. I sådanne tilfælde er der ingen grund til, at Fødevarestyrelsen kommer på besøg igen for at følge op på, om det er blevet gjort, når kontrolløren allerede har konstateret det, siger Christen Sivertsen, der er direktør i Danske Mælkeproducenter.

Fødevarestyrelsen har ikke ønsket at kommentere det konkrete brev, da "styrelsen ikke har haft mulighed for at forholde sig til brevet stilet til Miljø- og Fødevareudvalget". Styrelsen understreger dog, at man altid gerne svarer på spørgsmål om kontroller og deres lovhjemmel og også gerne forholder sig til kritik af kontrollerne.

/kold

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle