Mælkeprisen stiger igen i november

Både konventionelle og økoproducenter får en højere notering fra Arla i november.

Årets ellevte måned byder på endnu en prisstigning til landets mælkeproducenter.

Det melder Arla fredag eftermiddag.

Arlas aconto-pris for konventionel og økologisk mælk stiger med 7,50 øre pr. kg fra 1. november 2020. 

Det er den anden stigning i træk, da også oktober måned bød på en omend lidt mindre prisstigning på 3,7 øre pr. kg.

Prisstigningen betyder for de danske producenter, at acontoprisen vil lyde på 254,10 øre per kilo til de konventionelle og 314,70 øre per kilo til de økologiske.

Her er der dog tale om topprisen, hvor der både er tale om førsteklasses kvalitet, tillæg for gmo-frit foder, samt deltagelse i Arlagårdens kvalitetsprogram og klimatjek. En hel del af producenterne vil derfor have en lavere reel afregning.

Ifølge Arla skyldes prisstigningen et bedre "forretningsmix" og generelt bedre resultater hos Arla. 

"På trods af årlige stigninger i mælkemængder verden over har råvaremarkedets priser været relativt stabile, og en vis vigende tendens i ostepriser er blevet modsvaret af en stigning i priserne på pulver og fløde", skriver Arla blandt andet.

Størst bekymring for ost

Ifølge Arla ser USA nu ud til at have overvundet den volumenreduktion, som covid-19 betød i starten af sommeren. Nu er USA i hvert fald tilbage på sin årlige vækst på ca. 2 procent.

Også i New Zealand fortsætter en vækst på mere end 5 procent, ligesom også Sydamerika har kunne præstere et lignende vækstniveau.

Dog er råvaremarkedet stadig stabilt og med beskedne prisbevægelser, melder Arla. Den største bekymring gælder osten.

"Der er en vis bekymring på de europæiske ostemarkeder for, om den nylige stigning i Covid-19-infektioner vil medføre indgreb, der igen har negativ indflydelse på foodservice-branchen. Dette har især kunnet ses på mozzarellasalget, hvor priserne fortsat svækkes. Andre priser på gul ost er mere stabile, da de understøttes af detailhandelen", skriver Arla.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle