Mælkeprisen vil stige endnu mere i år, mener analytiker

Mælkeprisen kan nå et toppunkt på op mod 3,5 krone pr. kg i år, vurderer analytiker Palle Jakobsen.

Mange faktorer peger netop nu på, at mælkeprisen kan ramme 3,25 og måske endda 3,5 krone pr. kg i år. 

Det vurderer analytiker Palle Jakobsen, Agrocom, i sin månedsanalyse af mælkemarkedet. 

Til grund for vurderingen lægger Palle Jakobsen blandt andet, at prisen på mejeriprodukter er stigende. Det ses blandt andet på både GDT-Børsen og på spotprisen på mælk, som er betydeligt foran Arlas mælkepris. 

En anden faktor er udbuddet, hvor mælkeproducenterne historisk set har øget produktionen, når prisen på mælken steg. 

"Producenterne har så at sige selv ødelagt de høje priser ved at øge udbuddet. Men det er endnu ikke sket under det nuværende prisopsving. Formentlig fordi omkostningerne er steget meget", siger Palle Jakobsen. 

I sin tekniske analyse af mælkeprisen har Palle Jakobsen registreret, at mælkeprisen bevæger sig i cykler, hvor der flere gange har været en krones forskel på prisen i top og bund. Og da sidste bund i markedet var ved 2,4-2,5 kroner pr. kg, så taler den tekniske analyse for et toppunkt på 3,4-3,5 krone pr. kg. 

"Det vil efter min vurdering indtræffe i løbet af 2022", siger Palle Jakobsen. 

Selv med historisk høje mælkepriser i sigte, så vil det næppe udløse store forventninger om at tjene meget på mælkeproduktion, mener analytikeren. 

"Omkostningerne til stort set alt er steget, så producenterne vil sikkert ikke råbe hurra for en mælkepris på 3,25. Den vil være bydende nødvendig for at fastholde konkurrenceevnen", siger Palle Jakobsen. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle