Mælkeproducent gav rundtur til fem dyrlæger - vigtigt de forstår bedriftens økonomi

Praktiserende dyrlæger var på gårdbesøg forleden og blev klogere på landmandens driftsøkonomi og regnskab. Nu skal de efterfølgende komme med forslag til handleplaner og optimering af bedriften.

Fem dyrlæger fra hele landet tog forleden til Gram på gårdbesøg hos mælkeproducent Niels Erik Mortensen.

Først siddende omkring bordet i spisestuen med morgenkaffe, nøgletal og regnskab og herefter en tur ud i stalden, hvor de så bedriftens 150 malkekøer og 150 kalve, fortæller medarrangør Sønderjysk Landboforening fra dyrlægernes besøg.

"Hvorfor udnytter du ikke staldpladsen nederst og sætter flere køer ind – måske kunne du flytte kalvene ud? Hvilke madrasser bruger du – hvor meget ligger køerne ned? Hvorfor malker du selv om morgenen? Var det en ide med mere ventilation? Bliver foderet varmt? 

Indsigt i økonomiske nøgletal

Ideerne og spørgsmålene var mange, da dyrlægerne gik rundt, og landmanden svarede så godt, han kunne:
 
"Vi har ingen robotter og ingen udenlandske medarbejdere. Jeg malker selv om morgenen hver dag, da det giver mig en stor viden om mine køer. Jeg kan bedst lide at være en del af det selv, og jeg kender mine køer og husker alle numrene på dem.

Skulle jeg sætte flere køer ind? Ja, måske – men så vil jeg også være nødt til at udvide på andre fronter – større mælketank, flere kælvningsbokse, større gyllekapacitet mm.," forklarer Niels Erik Mortensen.
 
Undren kan være den umiddelbare reaktion, men det er vigtigt også at kende til bedriftens situation, regnskab og nøgletal.

Og det er netop pointen med kurset, som SLF og Boehringer Ingelheim har sammensat: At rådgiverne omkring landmanden, inklusiv dyrlægen, skal kunne rådgive landmanden i samme retning og forstå, hvilke økonomiske faktorer der er på spil. 

Større forståelse for landmandens udfordringer

Ninna Westphael kommer fra Dyrlægerne Himmerland Kvæg og er en af kursisterne:
 
"Jeg bliver bedre til at forstå, hvordan økonomien hænger sammen. Hvilke faktorer, der måske begrænser landmanden. Jeg kommer hele vejen rundt – ikke kun om koen, hvilket jo er mit fagområde – og jeg kan være med til at foreslå ham nye muligheder

Det kan give en bedre dialog med andre rådgivere og en større forståelse for ejendommens udfordringer og problemer, når man kender regnskabet," siger Ninna Westphael, og pointerer:
 
"På den måde kan vi alle blive bedre til at levere en helhedsrådgivning, som landmanden kan bruge, og som passer til hans behov og bedrift. Jeg tror, det bliver vigtigt i takt med, at bedrifterne bliver større og større og mere komplekse." 

Med i gårdråd – inden krisen opstår

Dyrlægen kan bedre få en forståelse for, hvad økonomikonsulenten mener og kan bedre bidrage i økonomiske situationer.

Og omvendt kan dyrlægen forklare, hvad der ligger bag handleplanen omkring sundhedsoptimering, antibiotikaforbrug, dødelighed etc. Så alle i sidste ende bidrager positivt ind i regnskabet.
 
Dyrlæge Ole Rasmussen fra Ribeegnens Dyrlæger fortæller, at han flere gange er blevet indsat i gårdråd af banken, hvis der fx er krise hos en landmand, og her har han brug for større økonomisk viden:
 
"Det er vigtigt at være bevidst om landmanden, og have kendskab til det, der passer til hans hverdag og familie, og også at vi forstår produktionsøkonomien og har indsigt i nøgletallene – ikke kun hvad angår køerne, men også bygninger og marker.

Det er også vigtigt, at vi kommer på banen før, så vi kan rådgive, inden krisen sætter ind. Det er den indsigt og viden, jeg håber, kurset kan give mig," pointerer Ole Rasmussen. 

Mine dyr skal have frisk luft

Da dyrlægerne bliver vist rundt på gården, forklarer Niels Erik Mortensen blandt andet lidt om medarbejderstaben og om dødeligheden blandt dyrene.

En dødelighed, som faldt flere procent, da han byggede ny stald i 2014 og fik afskaffet nogle skrabere, som, han mente, ødelagde dyrenes ben.

Og han fortæller lidt om arbejdsgangene på gården:
 
"Jeg har valgt, at mine køer hver dag kommer ud mellem kl. 7.30 og kl. 12. Jeg ved ikke, om der er økonomi i det, men jeg bilder mig ind, at det er godt for dyrene. Det er blevet en livsstil nu, at mine dyr skal ud i den friske luft, så det fortsætter jeg med," forklarer Niels Erik. 

Næste step

Dyrlægerne skal nu hver især lave et scenarie med nye forslag, hvor de ud fra nøgletal og regnskab samt det, de har oplevet på gården, udarbejder en handleplan for optimering og effektivisering på gården.

Og hvor de samtidig tager hensyn til landmandens behov, ønsker og livsstil.   
 
Besøget i Gram tirsdag 26. juni hos landmand Niels Erik Mortensen var hold tos andet besætningsbesøg.
De mangler nu den sidste del – step fire - af kurset, før de er helt færdige. 

Faktaboks

Kort om kurset

  • Kurset ”Malkekvæg – driftsregnskab og budget” er arrangeret af landboforeningen SLF og medicinalfirmaet Boehringer Ingelheim
  • Kurset forløber i fire steps og over et års tid med teori på skolebænken og to driftsbesøg inkluderet. Kursisterne skal bl.a. være aktive medspillere i planlægningen af budget 2019 på de to bedrifter
  • Kursisterne er praktiserende dyrlæger fra hele landet
  • Der er oprettet tre hold indtil videre. Første hold startede 1. november sidste år

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.