Mælkeproducent i fagforeningskonflikt: ”Jeg er magtesløs”

Anders Kappel mener ikke, at overenskomsten 3F vil indgå aftale om, er nødvendig for hans virksomhed. Men nu, hvor fagforbundet har varslet sympatikonflikt med andre fagforeninger, ser han snart ikke anden udvej.

Den sjællandske mælkeproducent Anders Kappel er blevet varslet sympatikonflikt, hvor 3F, HK og Dansk Metal er omfattet, da han ikke vil indgå overenskomst med 3F.

Træder konflikten i kraft betyder det, at ingen fra de førnævnte fagforbund må arbejde med Anders Kappels mælkeproduktion.

Det kan resultere i, at de 17.000 kg mælk, gården producerer hver dag, ikke bliver hentet, da Arlas chauffører arbejder under 3F.

”Det ender jo nok med, at de ringer herned og siger, at de ikke vil hente min mælk. Så fortæller jeg nok 3F, at de kan komme herhen, så vi kan underskrive en aftale”, fortæller en tydeligt frustreret Anders Kappel, der i første omgang ikke ville indgå overenskomst med fagforeningen .

”Jeg er magtesløs i den situation. Selvom jeg gik i mod dem i retten, ville det tage år, før der faldt en afgørelse. Så er jeg gået konkurs for længst. De har overhånden, og jeg bliver nødt til at rette ind”, forklarer den afmægtige mælkeproducent.

Brodne kar

Anders Kappel beskæftiger omkring 15 medarbejdere til mark- og staldarbejde. Syv af arbejderne kommer fra Litauen, men ingen af dem arbejder under lav løn ifølge mælkeproducenten selv.

”Jeg kunne forstå konflikten, hvis jeg nu betalte en luset hyre, og mine medarbejdere boede i containere, men sådan hænger det ikke sammen. Jeg betaler en løn, der er aftalt i en overenskomst under KA, og mine medarbejdere får også tillæg for overarbejde. Det er bare ikke den samme sats som i 3F's overenskomst”, uddyber landmanden fra Falster.

Han føler, at der foregår en unødig skærpning af forholdene på arbejdsmarkedet, når det kommer til virksomheder som sin egen.

”Jeg ærgrer mig over, at der findes brodne kar i branchen, men jeg er jo ikke en af dem. Men man har jo stort set meldt ud, at nu går man efter at kontrollere og indlemme alle store producenter under den her overenskomst, og derefter arbejder man sig ned igennem. Det er til kæmpe gene for os, der har et godt forhold til vores medarbejdere”, siger han.

Artiklen er rettet 22. november klokken 14:59 - Det er ikke er GLS-A der kræver virksomheden indgår overenskomst, ligesom GLS-A ikke varsler sympatikonflikt. GLS-A afskærer således ikke virksomheden fra afhentning af mælk.

Relaterede

8. nov 00:00

Drop de interne aftaler

Det kan blive dyrt og besværligt at omgås reglerne for ansættelse af udenlandske medarbejdere.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle