Møllehveden fortsætter sin optur på afgrødemarkedet

Den franske landbrugsstyrelse, FranceAgriMer, hæver franske hvedeeksportestimater. Amerikanske majs- og sojaudbytteestimater vil stjæle fokus i torsdagens WASDE-rapport

Møllehveden steg i går til nye højder, på fortsat gode udsigter for den europæiske eksport. FranceAgriMer forventer at den franske hvede vil stå stærkt på eksportmarkedet til Vestafrika, som udover Marokko også tæller Algeriet, hvor importen denne sæson ventes at nå 5 mio. tons.

Det skriver Jyske Markets.

Foreløbig er fransk hvedeeksport til Algeriet faldet 23 procent denne sæson, men med den franske hvedes stærke konkurrenceevne er der optimisme om at formen vil genfinde sig. Samtidig stilles der spørgsmål over mængderne og kvaliteten af den canadiske durumhvede, som dermed kan understøtte den franske durumeksport.

hvedeksportestimater hæves

Ved samme lejlighed benyttede FranceAgriMer anledningen til at sænke sine forventninger til de franske slutlagre denne sæson, der blev nedjusteret fra tidligere 3,27 mio. tons til 2,9 mio. tons, som et resultat af en opjustering af eksportestimaterne på 3,6 procent til 20,2 mio. tons. Med den andenstørste høst nogensinde, har det franske marked også behov for en stor eksport, hvis ikke de skal ende ud med store slutlagre.

Det bringer os til det næste spørgsmål; hvor meget mere kan møllehveden så stige?

Bedste sammenligningsgrundlag er rekordhøsten i 2015, hvor eksporten nåede lige over 20 mio. tons. Her steg møllehvedepriserne pænt henover efteråret, inden de toppede primo november i 185,75 €ton. Herefter stabiliserede priserne sig, inden de faldt kraftigt tilbage i starten af den nye år. December-terminen steg i går frem mod luk, og sluttede i dagens højeste niveau, hvilket isoleret set er et styrketegn.

Umiddelbart er det svært at se hvad der skal få hveden til at falde på den korte bane, med stigende priser hos de største konkurrenter på eksportmarkedet. Omvendt er det blot en måned siden den sæsonmæssige bund indtraf, og siden er vi steget 13euro.  

Vi forventer at stigningstakten vil begynde at aftage, som december-terminen vil ramme et modstandsniveau omkring 180 euro. En stærkere euro det seneste halve døgn bør dæmpe købelysten fra åbningen.

Rapsfrøene faldt i går lidt tilbage trukket lavere af den canadiske canola. Malaysia Palm Oil Board har her til morgen offentliggjort eksport- og produktionsdata for september måned, der som ventet viser aftagende eksport, men i det store hele landede som ventet.

Den største frygt er aftaget i forbindelse med den forestående kuldefront som ventes at ramme det sydlige Canada og nordlige USA de kommende dage. Det vil midlertidig sætte høsten i stå af både canola, majs og sojabønner. Fokus er igen vendt mod torsdag aftens WASDE-rapport, hvor der ventes en lille nedjustering af de amerikanske majs og sojaudbytter, lige som slutlagrene ventes nedjusteret i forlængelse af kvartalsrapporten sidste uge.

For den globale forsyningsbalance for hvede ventes ikke de store ændringer. USDA’s udsendte i Australien nedjusterede i går estimaterne for den australske hvedeproduktion til 18 mio. tons, mod 19 mio. tons i den seneste WASDE-rapport. Men den lavere australske produktion kan blive opvejet af en højere russisk produktion, hvor private aktører i øjeblikket har lidt højere estimater end USDA.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle