Møllergårdens røde køer skal danse solo for andet år i træk

Det bliver uden stort publikum, når Henning Nielsens 210 økologiske køer bliver lukket på græs i næste uge.

Der er bid i blæsten, og den skarpe aprilsol kommer og går mellem lammeskyerne over Møllergården ved Kirke Hyllinge, hvor Henning Nielsens 210 økologiske køer om få dage skal lukkes på græs. Han og sønnen Andreas er ved at være færdige med at sikre hegnene om de mange folde, hvor køerne skal græsse i det næste halve års tid. Men de røde RDM-køer må vente nogle dage.

"Det er for koldt. Jeg lukker dem ikke ud før i næste uge", siger Henning Nielsen.

Fra kalvehytternes halvtag kan kviekalvene nyde forårssolen. De står tæt sammen og stikker nysgerrigt mulerne frem. De er ved at blive vænnet fra mælke-kosten, og om et par måneder kommer de med ud på græs.

Opgav ammetanter

De halvstore kalve ser livlige og trivelige ud, men egentlig var det ikke planen, at de skulle tilbringe deres første måneder i hytter, da Henning og Andreas Nielsen for fire år siden byggede ny stald og firedoblede produktionen.

På det tidspunkt havde Henning Nielsen, økolog siden 1995, i mange år benyttet ammetanter til gårdens småkalve. 20-30 småkalve gik i den gamle stald i to storbåse med én ammetante pr. tre kalve. Det fungerede godt i mere end 20 år, kalvene trivedes, pasningen var nem, og så var det rart at se på, som Henning Nielsen siger, at kalvene gik sammen med køerne.

Tanken var, at systemet skulle fortsætte i den nye stald. Men de nye køer, der blev købt ind, tog hårdnakkede nye bakterier og voldsomme angreb af ringorm med sig. Alle forsøg på at komme problemerne til livs strandede, småkalvene fik diarré, for mange gik til. Efter tre år sadlede Henning Nielsen om i 2020.

"Jeg var ikke meget for at smide håndklædet i ringen, men til sidst gjorde jeg det. Og jeg må bare indrømme, at det går meget bedre med kalvene nu", siger han.

Ko, kalv og klima

Henning Nielsen tilbagetog falder sammen med, at andre økologer går den modsatte vej og kaster sig ud i eksperimenter med mere ko-kalv tid.

Den sjællandske landmand er heller ikke i tvivl om, at ko-kalv dilemmaet er et ømt punkt, ikke mindst i den økologiske driftsgren, der har høj dyrevelfærd som ét af sine mest slagkraftige salgsargumenter. Der er bare ingen nemme løsninger.

"Hvis vi vil have mælken, er vi jo nødt til at tage kalvene fra".

Den største og alt overskyggende udfordring for Møllergården og andre kvægproducenter i de kommende år er dog klima-dagsordenen, understreger Henning Nielsen. Her er de økologiske mælkeproducenter ekstra udfordret, fordi de producerer mindre.

"Vi kan ikke komme uden om, at høje udbytter giver det bedste klimaregnskab".

Til gengæld ved forbrugerne, at øko-køerne kommer på græs, og at produktionen er uden kemi. Og så bør proportionerne med: Så længe politikerne synes, det er ok, at danskerne tager et fly på ferie, må de også se gennem fingre med en vis CO2-udledning fra kvægproduktionen, mener Henning Nielsen.

"Så længe det accepteres, at man må flyve på charterferie, skal vi også have lov til at drikke noget mælk og spise noget oksekød".

Forårsfesten aflyst

Søndag 18. april er den officielle øko-dag, ’Køernes Forårsfest’, hvor køer i glædesrus gungrer ud på græsmarkerne efter den lange vinter.

Henning Nielsen og hans familie har gennem årene modtaget tusindvis af børnefamilier til at se på, når det går løs. Men for andet år i træk bliver dagen i år, pga corona-restriktioner, uden besøgende på gårdene.

Til gengæld slipper Møllergården for det veganske sørgeoptog, som plejer at tage dyster opstilling ved vejen for at markere tavs kritik.

"Jeg har prøvet at invitere dem med ind i stalden, så de kunne se på forholdene, men de var sådan set ikke interesseret i dialog".

Henning Nielsen er femte generation på Møllergården, og hans far var i sin tid formand for det lokale Hedelykke Mejeri.

Selv er han Arla-leverandør og stolt af det. Han synes, kritikerne af det store andelsmejeri får for alt for meget opmærksomhed uden at være repræsentative.

"Arla gør det fantastisk. Jeg er stolt af vores selskab. Hvor finder man ellers et stort, internationalt selskab, hvor man som menigt medlem kan gå til møde og snakke direkte med både formand og direktør?"

Faktaboks

Møllergården

  • Henning Nielsen (61) er femte generation på Møllergården, som han driver i I/S med søn Andreas.
  • Bedriften er på 210 røde malkekøer, tyrekalve sælges til opfedning.
  • Driften er 215 ha, heraf 150 ha ejet. Mindst halvdelen ligger i græs tæt ved gården.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle