Majs til svinefoder: Hold øje med formalingsgrad og pumpe til vådfoder
Fodersæsonen har blandt andet budt på stor import af majs, som har givet en besparelse på 3-4 øre pr. FE. Her to gode råd, hvis du skifter byg og hvede ud med majs.

Majs er et godt foder til svin. Både søer, smågrise og slagtesvin trives fint på majs.

Da det i efteråret var over 15 kr. billigere end byg og hvede, og det var muligt at importere en god kvalitet, så betød det, at majs hurtigt indgik i mange blandinger.

Nu er prisforskellen mindre, og importen stilner af.

Henrik Schaumburg, 3S, har optimeret mange foderblandinger med majs denne vinter, og har overordnet fået gode tilbagemeldinger fra svineproducenterne.

Svineproducenter har udsigt til billigt foderSvin 18. maj · 07:45

Han peger på to forhold, man skal være opmærksom på, når man skifter byg og hvede ud med majs:

  • 1. Formalingsgraden må ikke blive for fin, og vådfoderbesætninger skal være opmærksomme på bundfældning. »Man kan få mere mavesår i besætningen når man skifter til majs«, siger han.
  • 2. Har man vådfoder, skal man sørge for at pumpen er i god form. Ellers risikerer man bundfældning i blandetanken og i rør. Han anbefaler, at vådfoderbesætninger prøver sig frem med fx. 10 procent iblanding, og ikke går højere op end 20 procent.

Majs er et energirigt fodermiddel med 125 foderenheder pr. 100 kg.

Til gengæld er proteinindholdet kun omkring 7-7,5 procent, men aminosyreprofilen er god, ikke mindst til smågrise.

Læs flere aktuelle praktiske råd til svinebedriften i næste nummer af fagmagasinet SVIN Special, der udkommer i denne uge.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle