Makkerpar klar til at indtage køkkener med krydderurter på flaske

Michael Lysgaard og Troels Pilemand ville drive økologisk planteskole. Fem år efter har de skiftet kurs og satser på innovativ fødevareproduktion og et unikt produkt.

På en dybfrossen mark i Lejre ved Roskilde står et 1.000 kvm stort tunneldrivhus i plast og skutter sig i frosten. Indenfor stritter visne chilirødder op fra jorden, mens en enlig brun høne spadserer omkring. Her er da læ, men temperaturen er, venligt vurderet, på nulpunktet.

"Jo mere ’tæsk’, chilierne har fået, jo mere smag får vi i den endelige vare", siger Michael Lysgaard, direktør i den økologiske virksomhed Plantemageren, som han driver sammen med vennen Troels Pilemand.

’Flydende urter’

Her i det lejede drivhus ved Hegnsholt Hønseri, hvor høns og Plantemager deler året imellem sig, produceres råvarer til produktionen af tabasco-sovs og ikke mindst Plantemagerens store håb og sats, produktet ’flydende urter’.

De flydende urter er - i en hemmelig proces - fremstillet af enkle ingredienser: friske krydderurter som timian, salvie, basilikum og koriander m.fl. tilsat eddike, salt og stabilisator. Alligevel er det så nyskabende, at Michael Lysgaard og Troels Pilemand tiltror det en stor fremtid i både danske og udenlandske køkkener.

"Flydende urter er friske krydderurter på flaske, som du kan bruge fuldstændig, som du ville bruge tørrede. Du kan have den stående på komfuret, eller du kan sætte den på bordet", lyder det hæst fra Michael Lysgaard. Han har ikke helt genvundet stemmen efter at have anprist sit produkt på den økologiske messe Biofach i Nürnberg.

Udlandet interesseret

Snart skal de flydende urter på flaske stå deres prøve, når produktet lanceres i 200 butikker i den danske detailhandel landet over. Men en angiveligt ’overvældende’ interesse på Biofach tyder på, at også døren til udlandet står åben.

"Havde du spurgt mig for en måned siden, hvornår vi ville gå ind i et andet land på en privat label, havde jeg sagt, der ville gå mindst to år. Men så fik jeg tåen indenfor i USA, og nu skal vi da bare i gang hurtigst muligt", siger Michael Lysgaard, som på Biofach fik kontakt til en central amerikansk CEO.

Det tredje ben

I 2013 stod gartneruddannede Michael Lysgaard og altmuligmand og kloakmester m.m. Troels Pilemand med helt andre planer: de ville sammen etablere og drive en økologisk planteskole med chili, tomater og krydderurter.

Projektet blev realiseret med et 500 kvm stort væksthus på en lejet gartnerigrund i Hvidovre. Men det blev aldrig rentabelt, selvom Troels holdt pengekassen oven vande med arbejde som kloakmester.

Tidligere landboformand og engageret hestemand gået bort 22. juni · 13:15

Derfor søgte de ved den slunkne sæsonslutning i 2014 at finde flere ben at stå på: De høstede frø fra tomater og chilier til salg og opformering. Hvilket betød, at de stod med en del frugtkød som restprodukt.

Dét fik Michael Lysgaard til at lege med idéen om et ’tredje ben’: fødevareproduktion. Han lejede sig på timebasis ind i det københavnske delekøkken for iværksættere, Kitchen Collective, og begyndte at eksperimentere med produktion af bl.a. tabasco-sauce.

Det gik så godt, at de snart tog et skridt mere. For 100.000 kr. indrettede de deres eget godkendte produktionskøkken i en tidligere Godik-toiletvogn. Den blev placeret ved væksthuset i Hvidovre.

Idéen ved tørreskabet

Endnu et vendepunkt blev idéen med de flydende urter. Den opstod en dag, Michael Lysgaard stod og skulle proppe sin nyhøstede timian i tørreskabet.

»Så tænkte jeg: Hvis jeg kan gøre det med chili, hvorfor så ikke med timian? Det prøvede jeg så. Og det smagte virkelig godt! Lige dér opfandt vi konceptet flydende urter!«

Et halvt år blev brugt på at finde eksterne investorer, og det lykkedes at rejse to mio. kr., som nu er sat i marketing og i leje af et gammelt mejeri i Mørkøv ved Holbæk, hvor virksomheden p.t. kan producere 80.000 flasker om måneden.

Fremtiden tegner omsider lovende. Men uden sparsommelighed, leje frem for eje, konsekvente valg af brugt og billigt materiel m.m. - som det mobilstyrede vandingsanlæg i drivhuset i Lejre til 1.200 kr. - havde det aldrig været muligt at skifte kurs, understreger Michael Lysgaard.

"Hvis man skal uddrage en slags lære af vores forløb, må det være ikke at låse sig fast for tidligt. Problematikken for de fleste landmænd er jo nok det dér med, at de starter med at købe jorden. Så sidder de dér og skal forrente fra dag ét. De har ikke tid til at lave fejl!".

Faktaboks

Plantemageren

  • 2013: Michael Lysgaard og Troels Pilemand stifter firmaet Plantemageren.
  • De køber et brugt væksthus og flytter det fra Slagelse til Hvidovre.
  • I 2015 beslutter de at satse på engros salg af egne fødevareprodukter.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu