Betalt indhold af Gjensidige

Man kan sagtens få et godt liv uden fødder

Søren Rosholt slukkede ikke for mejetærskerens motor den skæbnesvangre aften for tre år siden, da han gik op i korntanken. Det kostede en stor del af begge fødder – men Søren blev også klogere.

For tre år siden traf Søren Rosholt, landmand fra Langeland, sit livs vigtigste beslutning.

Omstændighederne var specielle: Han lå på Universitetshospitalet i Odense, han havde mistet det yderste af begge fødder, og fremtiden var uvis.

”Jeg besluttede, at der er mange andre, der kan leve uden en arm eller en hånd eller en finger. Så må jeg også kunne leve uden tæer,” fortæller han.

”Det skulle ikke være synd for mig. Vi skulle videre – hele familien!”

Forhistorien var dramatisk selvom det begyndte som en helt almindelig dag.

”Vi var lige ved at være færdige med at høste græsfrø. Næste dag skulle vi i en anden afgrøde, og klokken syv om aftenen besluttede jeg lige at feje de sidste afgrøder ud af tanken. Så smuttede først den ene fod, og så den anden…”

Sneglen greb fat i Sørens fødder. Han fik sig vristet fri og i dag begriber han ikke hvordan: Men med blodet sprøjtende ud ad to halve fødder fik han sig kæmpet op ad tanken, op over mejetærskerens førerhus, ned ad trappen og ned på jorden ved siden af de store hjul.

”Det må have været viljestyrke,” siger Søren, der to timer senere lå på operationsbordet.

Han har senere fået at vide, at to læger i fire timer arbejdede med at pille græsfrø ud af hans ben. Og flere måneder senere oplevede han stadig, at der kom græsfrø ud af benet.

”Jeg er blevet kendt som græsmanden derinde,” griner han.

Hør Søren fortælle om ulykken i videoen nedenfor:

Pas nu på…

På gården ved Humble har sikkerhed altid spillet en stor rolle. Nu er den blevet endnu vigtigere.

”Jeg har også lært, at der er ting her i livet, der er vigtigere, end om man får høstet den ene eller den anden dag. Vi går meget mere op i at nyde de gode stunder med familien, for vi ved, hvor vigtigt det er.”

Lige præcis de to ting er vigtige at huske for andre landmænd, synes Søren.

For ham og familien har den foreløbige konsekvens været, at han har måtte ansætte en fast medhjælper.

”Jeg kan ikke arbejde mere end to – tre timer ad gangen uden at blive træt. Hvis jeg endelig en dag skal sidde i en traktor en hel dag, kan jeg mærke det flere dage efter. Og sker der noget uden for, kan jeg ikke lave det. Jeg kan ikke klare en lille reparation ude i marken.”

Sælger gården

For et års tid satte vi os ned og regnede på plusser og minusser. Hvad kan jeg, hvad kan jeg ikke og hvor er vi om ti år. Og det førte til, at vi har besluttet at sælge,” fortæller Søren Rosholt.

Salget er tæt på. Parret har allerede købt en grund lige i nærheden, hvor de vil bygge et nyt hus, og Sørens fremtid bliver et flexjob.

”Jeg har allerede fået flere tilbud,” smiler han.

”På en måde kan man sige, jeg har været heldig. Var det her ikke sket, havde jeg været en af dem, der købte op. Nu sælger vi, og vi kan komme økonomisk nogenlunde herfra. Jeg kender mange ældre landmænd, der ikke har det sådan.”

”Det er en slægtsgård. Men jeg har det ikke skidt med, at vi må sælge. Det er sådan livet er blevet. Og det er stadig et godt liv. Men det var torskedumt, at jeg ikke slukkede for mejetærskeren dengang for tre år siden.”

Sponsreret Gjensidige

Det sker ikke kun for naboen

Høsten er en dejlig tid, men den er desværre også højsæson for personulykker og -skader i landbruget. Lange og pressede arbejdsdage øger risikoen markant. Der er mange ting, du selv kan gøre for at forebygge ulykker. God planlægning er et stort skridt på vejen samt en god instruktion af alle, der deltager i høstarbejdet. Vær særligt opmærksom på de mindste – børn vil gerne hjælpe til, men er ekstra sårbare overfor store maskiner. Læs hvordan du kommer sikkert gennem høsten her. 

Skulle uheldet alligevel være ude, så sørg for at du har dine forsikringer i orden, så du ikke lider et unødigt økonomisk tab. Husk, at ulykker sker ikke kun for naboen.

Har du tjek på høstsikkerheden? Deltag i vores store høstquiz og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr.: www.landbrugsliv.dk

Emneord

sponsoreret , Gjensidige , sikkerhed , forsikring , tryghed , arbejdsulykke , video

Forsiden lige nu