Mange landmænd erstatter nogle efterafgrøder med præcisionslandbrug

I år har det for første gang været muligt at bruge præcisionslandbrug som alternativ til målrettede efterafgrøder, og den mulighed har knap 500 landmænd benyttet sig af.

Efter en del års tilløb så er det i år for første gang muligt i den målrettet regulering at benytte sig af præcisionslandbrug, når det kommer til tiltag, der kan reducere udledningen af kvælstof.

Dyrker man 11 hektar med præcisionslandbrug, så svarer det til, at man kan undlade én hektar med efterafgrøder. I alt 494 landmænd har benyttet sig af muligheden for at bruge præcisionslandbrug i den målrettede regulering, som alternativ til efterafgrøderne.. Det oplyser Landbrugsstyrelsen i en nyhed tirsdag morgen.

- Det er kun få år siden, at muligheden for at erstatte efterafgrøder med præcisionslandbrug var på forsøgsbasis. Nu er præcisionslandbrug for første gang et muligt alternativ til målrettede efterafgrøder for alle landmænd, og derfor er det glædeligt at se så mange, der griber den mulighed, siger teamleder i Landbrugsstyrelsen Jakob Møgelvang.

Der er i ansøgningsruden, der sluttede i sidste måned, søgt om præcisionslandbrug for et samlet areal på 98.962 hektar.

Landbrugsstyrelsen oplyser, at endnu flere kan komme til i løbet af året. Der findes nemlig flere typer efterafgrøder med forskellige datofrister for indberetning, og helt frem til efteråret kan landmænd indberette, at de bruger præcisionslandbrug.

Faktaboks

Fakta om krav til præcisionslandbrug som alternativ til efterafgrøder

  • Kvælstofbehovet for hver mark skal fastsættes.
  • Der skal udføres positionsbestemt gradueret gødningstildeling med udstyr, der har sektionsstyring og kantspredningsudstyr.
  • Indholdet af kvælstof i husdyrgødning og anden organisk gødning skal måles. 
  • Omregningsfaktoren for præcisionslandbrug som alternativ til efterafgrøder er 11:1. Det betyder, at man skal have anvendt præcisionslandbrug på 11 hektar af sine marker med korn eller raps for at erstatte 1 hektar efterafgrøder.

Kilde: Landbrugsstyrelsen

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle