Mange nysgerrige efter omlægning til økologi

Dansk Landbrugsrådgivning (DLBR) laver rigtig mange omlægningstjek hos konventionelle landmænd i disse dage. Det går så strygende, at rådgivningscentrene oplever ventelister på tjekkene, og DLBR tror at puljen til omlægnings- og fastholdelsestjek vil være tømt efter sommerferien.

Muligheden for at blive økologisk landmand interesserer rigtig mange landmænd lige nu. I efteråret 2014 søgte Dansk Landbrugsrådgivning (DLBR) og SEGES penge hos Fonden for økologisk landbrug (FØL). Pengene skulle bruges til omlægnings- og fastholdelsestjek, så konventionelle landmænd, der havde lyst til at vide mere om økologi, kunne få rådgivning, og økologiske landmænd kunne få kigget bedriften igennem.

FØL gav lige omkring 2 mio. kroner til formålet, og formanden for SEGES økologi, Kirsten Holst, troede at de penge ville holde hele 2015. Men sådan ser det ikke ud nu.

"Omlægningstjekkene er så populære lige nu, at de nærmest bliver revet væk. Det, vi hører ude fra de lokale rådgivningscentre, er utroligt positivt. På Sjælland i Gefion har de allerede haft mellem 25 og 30 personer i gennem et omlægningstjek, og det samme gælder hos Jysk Økologi i Billund, og flere steder har de ligefrem ventelister til tjekkene. Da vi fik pengene fra FØL, tænkte vi, at de kommer til at holde længe, men nu tror jeg vi løber tør for midler lige efter sommerferien," siger Kirsten Holst, og forsætter:

"Men den virkelig gode nyhed er, at mellem 50 -70 pct. af dem, der får omlægningstjekkene, rent faktisk begynder en omlægningsproces til økologi. Tjekkene fører altså til, at der kommer flere økologer, og det er vi naturligvis rigtig glade for."

Det er landmænd inden for mange forskellige grene af landbruget, der tilmelder sig tjekkene. Dog er der en del mælkeproducenter og landmænd med mindre bedrifter i blandt dem, men det er meget naturligt, mener Kirsten Holst.

"Der er kommet rigtig god efterspørgsel på økologiske produkter, blandt andet på økologisk mælk. Samtidig forsvinder mælkekvoterne 1. april, så hvis man går i forandringstanker som mælkeproducent, ligger økologien måske ikke så langt væk som tidligere. Det er også meget naturligt, at mange mindre bedrifter er blandt omlæggerne. For en lille bedrift kan en omlægning til økologi give en hverdag, der er mindre administrativt tung, og det er tiltrækkende på mange," forklare Kirsten Holst.

Efterspørgsel på omlægningstjekkene rundt omkring i landet kan give ventetid, men Kirsten Holst håber, at alle landmænd, der har lyst, får mulighed for at få et tjek.

"Vi er måske lidt ved at drukne i vores egen succes, men det ser jeg som noget positivt, som vi må løse til vores fordel. Selv om vi måske løber tør for penge til omlægnings- og fastholdelsestjek lidt hurtigt, må vi bare arbejde på at finde en løsning, så alle, der har lyst til at lære mere om mulighederne inden for økologi, også får lov. Og vi ser frem til, at der jo kommer en ny runde igen i 2016."

Se mere om mulighederne for omlægnings- og fastholdelsestjek (pdf)

Eller læs mere på: www.omlaegningstjek.dk

Emneord

økologi

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle