Mange skattefejl i små landbrug: Styrelse sender brev til 34.000 landmænd

Skattestyrelsen retter henvendelse til 34.000 landmænd efter af skattegab på 130 mio. kr.

Skattestyrelsen stiller nu skarpt på et årligt skattegab på 130 mio. kr. hos små landbrugsvirksomheder.

"Det kan virke som petitesser, når man utilsigtet trækker private udgifter fra i regnskabet til fx. maling til stuehuset, blandede mobilpakker og et par stødafdæmpende gummisko. Men samlet set løber det årligt op i et millionbeløb, som ellers godt kunne have været brugt i skolesystemet, hospitalsvæsenet eller til andre områder i vores velfærdssamfund", fortæller Johnny Schaadt Hansen, underdirektør i Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

Kontrol og hjælp

Skattestyrelsen har som noget nyt udviklet en målrettet hjemmeside til de ca. 34.000 landmænd i Danmark, der driver en enkeltmandsvirksomhed uden ansatte.

Hjemmesiden indeholder blandt andet en enkel og overskuelig fradragsguide, der ved hjælp af huskeregler, små film og quizzer skal hjælpe landmanden med at skelne mellem de private og de erhvervsmæssige udgifter.

En skelnen, der kan være svær at gennemskue, når man som de fleste landmænd i denne gruppe bor og arbejder samme sted. 

Selve hjemmesiden er bygget op og udviklet i samråd med landmændene selv. Derfor er der fokus på lige præcis de områder, som kan være sværest at gennemskue – og hvor der typisk laves fejl. 

Det er træls at misforstå en aftale 

Faktisk så tror mere end 70 procent af landmændene, at deres revisor kigger alle deres udgifter igennem og vurderer, om der er fradrag, inden han/hun laver regnskabet. Men i virkeligheden betaler 95 procent af landmændene kun for assistance med opstilling af regnskabet og altså ikke for fuld gennemgang.  

"Det kan være en af årsagerne til de mange små fejl, der altså samlet set betyder, at der kommer til at mangle en hel del i statskassen", siger Johnny Schaadt Hansen.  

"Og den misforståelse vil vi gerne hjælpe med at få rettet op på. For faktisk så glemmer mange af landmændene ofte, at det altid er deres eget ansvar, at de kun trækker de erhvervsmæssige udgifter fra i regnskabet".  

Kampagne i samråd med SEGES 

"Derfor vil Skattestyrelsen i en ny kampagne opfordre ejerne af de mindre landbrugsvirksomheder til at tage en snak med deres revisor", fortæller Johnny Schaadt Hansen.

"Og vi håber i den forbindelse, at landboforeningerne vil tage godt imod eventuelle henvendelser fra landmændene i den kommende periode. Både ved at være behjælpelige med at pege på de typiske fejltyper, men også med at cementere, at det rent faktisk er landmændenes eget ansvar kun at trække de erhvervsmæssige bilag fra". 

Til brug til samtalen har Skattestyrelsen med input fra Seges lavet to konkrete råd, som også ligger på den nye hjemmeside til landmændene. Hensigten er, at landmanden kan bruge dem som udgangspunkt til at tage snakken om ansvar og tvivlsspørgsmål med sin revisor.

Derudover udarbejder Skattestyrelsen vejledningsmateriale til alle regnskabsassistenter tilknyttet landboforeningerne. Produktet bliver et webinar om fejltyperne udviklet i samarbejde med Seges og regnskabsassisterne selv.

Skattestyrelsen sender mail eller brev ud til de ca. 34.000 landmænd om den nye landbrugshjemmeside i starten af november 2021. 

Se den nye hjemmeside og tjek de typiske fejlgrupper hos de små landbrug: www.skat.dk/landbrug  

Gå direkte de gode råd til snakken med revisoren: www.skat.dk/landbrug-revisor

 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle