Mange svenske planteavlere forsøger sig med sødkartofler

Svenske avlere og rådgivere arbejder på at få en hjemlig produktion af sødkartofler op at stå. Sidste år dyrkede mindst syv svenske avlere afgrøden, og flere ventes at komme til i år.

Svenske planteavlere er for alvor ved at få øjnene op for dyrkning af sødkartofler, og er - muligvis - endda længere fremme i skoene i Danmark.

For en måneds tid siden fortalte Mark Plus om et dansk landmandspar, Thea og Dannie Kvist Feldbak, der i 2018 forsøgte sig med dyrkning af sødkartofler, og de er klar til at dyrke den eksotiske afgrøde igen med sidste års erfaringer i bagagen.

I Sverige dyrkede mindst syv avlere sødkartofler sidste år, og flere ventes at komme til i år, fortæller netavisen ATL. Desuden har SLU (Sveriges LandbrugsUniversitet) og HIR Skåne etableret et dyrkningsprojekt i Skåne for at introducere afgrøden til planteavlerne.

Knolde tåler ikke frost og er sarte

En af de svenske avlere er Andreas Wiklund ved Visby, som de seneste tre-fire år har dyrket mellem en kvart og en tredjedel hektar om året med sødkartofler.

Han har fået en høst hvert eneste år, men understreger, at afgrøden ikke tåler frost, og at den skal håndhøstes, fordi knoldene er meget sarte.

Andreas Wiklund tager kartofler op midt i september og opbevarer dem i den første uge ved 29 grades varme, så de kan opbygge en tør skal. Derefter lagrer han kartoflerne ved 12-14 graders varme.

"Det går fint med at dyrke sødkartofler. Men for at de kan dyrkes kommercielt i stor skala er det nødvendigt at mekanisere høsten eller udvikle sorter, der kan tåle lidt håndtering", siger Andreas Wiklund.

Han har solgt sødkartoflerne dels i sin gårdbutik, dels til en grossist - og i den kuriøse ende har han leveret svensk avlede sødkartofler til både et kongeligt bryllup og til Nobel-middagen.

Stor høst med godt plantemateriale

Det skånske dyrkningsforsøg med sødkartofler har to år på bagen, og her er det konstateret, at det er muligt at opnå en stor høst med et godt plantemateriale.

Sødkartofler vurderes at være bedst egnet til dyrkning på sandjord i Skåne samt på Øland og Gotland. 

Sødkartofler anses for at falde godt i hak med det stigende fokus på bæredygtighed, fordi afgrøden i Sverige dyrkes uden brug af sprøjtemidler, ligesom en lokal produktion naturligvis betyder færre transportomkostninger sammenlignet med import.

Læs mere om danske erfaringer og den danske dyrkningsvejledning for sødkartofler her 

Faktaboks

Sød kartoffel

  • Sød kartoffel eller batat er en rodgrønsag, der tilhører snerlefamilien.
  • Den ligner en kartoffel, men tilhører ikke samme familie.
  • Søde kartofler er aflange og ofte større end kartofler, med rødrosa eller hvid skræl, og hvidt eller gult frugtkød.
  • Den tilberedes på samme måde som en kartoffel.

Kilde: Wikipedia

 

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.