Årets løgavler laver 82,5 ton kvalitetsløg pr. hektar

Hvert år kårer avlerforeningen for løgavlerne den avler, der laver det højeste udbytte og den bedste kvalitet løg. I år blev det Jens Kjeldahl fra Brdr. Kjeldahl på Samsø.

Løgåret 2020 startede langsomt og med uens fremspiring, så til Sankthans havde Danmarks løgavlere ikke de store forventninger til årets udbytte.

Men en god slutspurt i august og september sikrede flotte udbytter i Danmark, det kan Jens Kjeldahl fra grøntsagsfirmaet Brdr. Kjeldahl på Samsø skrive under på.

Han blev nemlig kåret som årets løgavler med et udbytte på hele 82,5 ton pr. hektar. 

Det er avlerforeningen af Danske Spiseløg, der kårer årets løgavler. Mandag den 25. januar holdt foreningen årsmøde og generalforsamling. Mødet blev holdt online.

Både størrelse og kvalitet

Konkurrencen om at blive den bedste løgavler er både for konventionelle og økologiske løg-producenter.

Der er i alt 10 deltagere, og der er præmier og pokal til de bedste i begge kategorier. Konkurrencen om at blive den bedste løgavler, går ud på at have det højeste udbytte og kvalitet af løgene. Hvilket er en stor udfordring, da løg kræver omhyggelighed, rettidighed og stor faglig kunnen, skriver Danske Spiseløg i en pressemeddelelse.

På den økologiske banehalvdel løb Agernæs Øko fra Assens med titlen som årets avler. Agernæs Øko vandt den økologiske konkurrence med 42,0 ton pr. hektar.

Avlerforeningen af Danske Spiseløg har 23 aktive medlemmer, som dyrker 1400 hektar med spiseløg, heraf er 22 procent af arealet økologisk.

Giver flere løg

Konkurrencerne har til formål at sætte fokus på og optimere dyrkningen af danske løg.

Det kan man ved, at alle deltagere oplyser alt fra deres dyrkningsjournal, der bruges til at vælge den rigtige strategi.

I år er det er 15. gang, at konkurrencen om at blive den dygtigste løgavler bliver afholdt, og set over en årrække har konkurrencen været med til at hæve udbytteniveauet i løgavlen i Danmark.

Især er avlerne der havde de laveste udbytter blevet dygtigere, der fortæller konsulent Peder Krogsgård fra HortiAdvice. 

De økologiske avlere har alle forbedret udbyttet væsentligt, men har stadig kun cirka det halve udbytte pr. hektar i forhold til de konventionelle kollegaer. Det er kampen mod ukrudt og angreb af sygdomme i løgene, der gør det vanskeligt at avle økologiske løg.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.