Ærtedyrkere tripper for at skyde såning i gang - slutter først i juni
Ardo er endnu ikke gået i gang med såningen af konservesærter. De økologiske ærter sås først.

"Vi begynder at så ærter sidst i marts eller først i april, og skal så i alt 800 hektar økologiske ærter og 1.500 hektar konventionelle ærter«, siger Karsten Malmskov, konsulent hos Ardo A/S.

Han tilføjer, at såningen planlægges ud fra høstplanen. De forskellige sorter kræver nemlig langt fra samme antal varmegrader, før de bliver høstklar.

Derfor strækker såningen sig fra sidst i marts til midt i juni.

»De økologiske ærter sås først. Det sker for at undgå problemer med bladlus senere på sæsonen. Vi sår ca. 40 hektar hver anden eller hver tredje dag i starten. I maj øger vi tempoet og sår ca. 40 hektar hver dag«, siger Karsten Malmskov.

På kontrakt

De landmænd, der dyrker konservesærter, tegner kontrakt med Ardo A/S, som bestemmer såtid, sort, og hvornår ærterne skal høstes.

Såningen kræver specialmaskiner. Derfor sås stort set alle konservesærterne af en maskinstation.

»Vi starter typisk med at så på Vestlolland, hvor de har mange varmegrader i løbet af vækstsæsonen. Derefter styrer vi såningen ud fra høstplanen, og hvornår jorden er tjenlig hos de forskellige avlere«, siger Karsten Malmros.

Når ærterne sås lidt senere end de tidligst såede roer, hænger det sammen med, at ærterne sås relativt dybt. Det er særligt vigtigt for de økologiske konservesærter, som sås i 5-6 cm dybde for at kunne lave en effektiv blindstrig-ling.

Faktaboks

Konservesærter

  • Danske landmænd dyrker 2.300 hektar konservesærter på kontrakt med Ardo A/S.
  • Såningen strækker sig fra sidst i marts til midt i juni.
  • Ardo styrer såning, sortsvalg og høst af konservesærterne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.