Ærtemarken kiksede - men sommerfuglene fik en fest

22 hektar jord på Djursland har i løbet af sommeren stået i blomsterflor, efter at forårets våde vejr gjorde kål på mange af ærteplanterne.

Tingene går ikke altid som præsten prædiker - og således heller ikke for gårdejer Jørgen Vest Rasmussen fra Lundby på Djursland.

Han må nemlig opgive store dele sine 22 hektar med ærter, har sat slagleklipperen på arbejde og sat kursen mod et endnu uvist indtægtstab.

Til gengæld har han, som han udtrykker det, "i samarbejde med vejrguderne valgt at tilegne ca. 22 hektar til opblomstring af insekter, blomster og livsglæde."

"Det er i hvert fald ikke min skyld, hvis der ingen insekter er i år - og dem synes jeg nu nok, at der er nok af, for jeg bliver bidt hele tiden", siger han.

For meget vand

Jørgen Vest Rasmussen har før haft ærter på sine marker, og udbyttet har været ganske udmærket, men de store vandmængder i foråret kvalte mange spirer.

"Mange ærter rådnede og spirede ikke. En af markerne lignede en hel sø. Til gengæld kom der masser af ukrudt", siger han.

Han har dog i et spinkelt håb skårlagt 20 hektar, og i morgen vil det vise sig, om det var dumt - eller om der trods alt bliver så mange ærter på vognen, at mejetærskeren får sin betaling.

Ærter var ellers et tilvalg som afgrøde, fordi priserne på økologisk korn er lave - men den plan var vejrguderne ikke med på.

Fuglen og den fattige skal også være mæt

Jørgen Vest Rasmussen, der har været landmand siden 1989 og økolog siden 1997, har 80 hektar jord i alt, så nu sætter han sin lid til havren, rugen og vårhveden på de andre marker.

Og ikke alt er tristesse, understreger han. Han har høstet frøgræs, og det var ganske fornuftigt, som han udtrykker det. Så den rene og skære elendighed er det nu heller ikke.

Men på ærtemarken står den lige nu på arbejde med slagleklipperen og undervejs sender han en enkelt tanke eller to til sparekassen.

"Slagleklippen opfylder til fulde den skønne tekst fra 'Marken er mejet' - 'Fuglen og den fattige skal også være mæt'. Mætte skal vi nok blive, men spørgsmålet er om det vil holde kreditorerne fra døren."

Med det indsendte foto deltager Jørgen Vest Rasmussen i konkurrencen Skyd Høsten bedst.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Få gode råd til en sikker høst og deltag i vores høstquiz her. Så er du med i lodtrækningen om en DJI Mavic Air 2 Drone til en værdi af 7.990 kroner.

Faktaboks

Skyd høsten 2021 - Sådan gør du

Skyd Høsten Bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd Høsten-lagkage, værdi ca 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Sonos Move trådløs højtaler til en værdi af ca. 3.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.567,50 kr.

Skyd Høsten Først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd Bedste Video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple iPhone 12 Pro 128GB til værdi af ca. 8.900 kr.   
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

 

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2021.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige. LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord Skyd høsten 2021

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.