Øget interesse for vinterraps i Sverige
Frøsalget er steget med 30-40 procent hos de store frøvirksomheder, og en landmand fra Uppsala øger rapsarealet med 50 procent.

I Sverige har vinterrapsen udgjort et areal på knap 100.000 hektar i flere år, men der er sket en stigning i år. Flere af de store frøvirksomheder har set en stigning i salget i år, skriver ATL.

Vejret og høsten af den foregående afgrøde har indvikning på hvor meget raps der er blevet sået i Sverige.

Mälardalen, vest for Stockholm, er det område der er sket den største ændring i år. Allerede i midten af august lukkes såvinduet for vinterraps, og det er ikke altid at høsten er i hus endnu på dette tidspunkt.

Førhen har der oftere været mere vinterstærke sorter, som er blevet brugt, og som kan klare vinteren i området.

”En vigtig faktor for den øgede interesse af vinterraps er sandsynligvis den forventede prisstigning på grund af en mindre høst i Europa i år”, siger Peter Hansson, ansvarlig for plantedyrkning i Vallberga Lantmän
Norin hvede eller vinterkorn.

Kort såvindue

Håkan Fredriksson, Uppsala, er en af de landmænd der øger vinterrapsen, og han gør det med hele 50 procent, så han i år sår 170 hektar.

Udfordringen er at kunne så, inden såvinduet lukker. De næste dages vejr afgør hvornår Norin hveden kan høstes.

”Hveden er ikke modnet endnu, og vi skal have den høstet inden for få dage, ellers har vi ikke tid til at så vinterrapsen”, siger Håkan Fredriksson til ATL

Det er femte år, hvor Håkan dyrker vinterraps. Det er gået godt, bortset fra et tørt 2018.

Sidste år frygtede de at alt skulle harves op, men høsten endte med at give 4 tons per hektar. Det håber Håkan Fredriksson også på at opnå i år.

Faktaboks

Rapsfrøproduktionen i EU er normalt omkring 20 millioner tons. Sidste år blev der produceret 17 millioner tons, det samme forventer man i år. Det skyldes et koldt forår, mindre områder med raps i Tyskland og Frankrig og et vådt efterår da rapsen skulle sås.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.