Økoafgrøder er hårdt ramt af tørken
Økologiske afgrøder er ramt hårdere af tørken end de konventionelle, bl.a. fordi de ikke har haft meget gødning at starte på.

Tørken prægede alle afgrøder på forsøgsmarken ved Hammel, der lagde lerjord til LMO’s årlige øko-træf i sidste uge med ca. 150 besøgende.

»I vores østjyske område regner vi med et udbytte tab i økologiske afgrøder på alt fra 10 til 50 pct. Nogle afgrøder er dog endnu hårdere ramt, f.eks. hestebønne der har hårdt brug for vand under blomstring, ellers smider den en del af bælgene. Her bliver tabet nærmere 50 pct. på lerjord og 75 pct. på uvandet sandjord«.

Det fortalte Peter Mejnertsen, som er økologichef i LMO. Han anbefaler altid, at gylle nedfældes inden såning, så det er lettilgængeligt for planten. Men det kunne ikke lade sig gøre mange steder på lerjorden i år, fordi foråret kom så sent, og mange skulle så mere vårsæd end normalt.

»Pludselig var det bare om at få såsæden i jorden, inden det blev alt for sent. Derfor planlagde mange i stedet at give gyllen ovenpå jorden efter såning, når det havde regnet. Regnen kom bare aldrig, og mange har derfor kun fået givet fra 0-50 pct. af den planlagte mængde gylle. Og det har været skidt for udviklingen af både rødder og planter, og kommer sammen med tørken til at koste meget udbytte. Samtidig er afgrøderne ikke ret høje i år, og har derfor ikke ydet samme konkurrence mod ukrudtet, som de plejer.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.