ØL: Markedsudvikling skaber behov for 60.000 ekstra øko-hektar

En fordobling af den økologiske grøntsagsproduktion og en seksdobling af produktionen af øko-frugt. Så meget skal der til, for at imødekomme den markant voksende efterspørgsel på økologiske varer, viser Økologisk Landsforenings nye prognose. Der er også brug for mere økologisk oksekød, brødkorn og foder.

Allerede i næste omlægningsrunde er der behov for 60.000 nye økologiske hektar for at følge med efterspørgslen. Det viser en ny prognose fra Økologisk Landsforening.
 
"Inden for alle områder er der behov for flere økologiske varer, men der er akut mangel på økologisk frugt og grønt, oksekød, brødkorn og foder," siger Henrik Hindborg, markedschef i Økologisk Landsforening.

Behov for 80.000 tons ekstra øko-foder

Foreningen har kontaktet de landmænd, der er i gang med at lægge om til økologi, samt de økologiske landmænd, der er ved at udvide deres produktion, for at undersøge, hvilke økologiske råvarer der pt. er på vej. Det er således holdt op imod den estimerede udvikling i det samlede øko-salg herhjemme samt til eksportmarkeder.
 
"Der er behov for en fordobling af den nuværende produktion af økologiske grøntsager – indenfor alt fra kartofler, kål, løg, rodfrugter, salat, væksthusvarer og et bredt sortiment af lettere og finere grøntsager. Samtidig er der behov for meget mere økologisk frugt. I dag er den årlige produktion kun på ca. 7.000 tons, og der er behov for yderligere 45.000 tons øko-frugt om året. Det gælder særligt æbler, men også for eksempel pærer og blommer samt en bred variation af bær," siger Henrik Hindborg.

Der foruden er der behov for yderligere cirka 1.000 tons oksekød, 25.000 tons økologiske brødkorn, og cirka 10.000 tons økologisk grynhavre per år.

"Indenfor de næste to år vil der samlet set være ekstra ca. to millioner økologiske dyr, der kommer ud under åben himmel. Derfor et der også et meget stort behov for en større produktion af økologisk foder til den øgede husdyrproduktion. Helt konkret er der behov for yderligere cirka 80.000 tons foderkorn og bælgsæd alene til handelsfoder. Så økologiske planteavlere går kronede dage i møde, forklarer Henrik Hindborg.

Opfordring til landmænd: få et gratis omlægningstjek

Økologisk Landsforening opfordrer alle landmænd, der overvejer at lægge om til økologi, til at tage imod et gratis omlægningstjek.

"Hvis du har andre typer af afgrøder eller husdyr end dem, der er nævnt, så er et omlægningstjek også altid en god idé.  Med de nuværende vækstrater på både hjemme- og eksportmarkedet, kan der meget hurtigt komme til at mangle producenter af endnu flere produkttyper. Tag en snak med dit mejeri eller slagteri, så du er klar, når de igen efterlyser landmænd, der kan producere økologisk mælk, svin, fjerkræ eller æg, Jens Peter Hermansen.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.