Østjysk bedrift høster første pløjefri alm. rajgræs: Jeg er positivt overrasket

Løkkegård ved Odder etablerede i foråret 2020 for første gang rajgræs uden forudgående pløjning, og både renholdelse og høstresultat har været til den gode side.

På bedriften er Løkkegård ved Odder blev alm. rajgræs for første gang etableret pløjefrit i foråret 2020 - og det er gået over al forventning. .  

"Vi er blevet positivt overrasket med en fin etablering af udlægget, og afgrøden har været pænt ren, især her i foråret," fortæller markmand Michael Stadsholt.

I alt blev 34 hektar rajgræs af sorten Barorlando, som er en plænetype, udlagt i vårbyg med såning på hver anden række i foråret 2020.

Forfrugten har været vinterhvede efterfulgt af en efterafgrøde, som i foråret blev nedvisnet, knust og harvet. 

"Vi forsøger så vidt muligt at drive marken pløjefrit, men vi er ikke religiøse, og jeg vil tro, at vi i dag kører 80 procent pløjefrit," siger Michael Stadsholt.

28 af 34 hektar høstet

Fredag og lørdag blev 28 hektar pløjefri alm. rajgræs så høstet direkte, en uge før planlagt på grund af et varslet regnvejr søndag.

Opgaven blev klaret af bedriftens Claas Lexion 760 med 30 fods skærebord og Michael Stadsholt i cockpittet.

Seks hektar var endnu ikke helt moden og må vente lidt.

Den østjyske markmand fortæller, at vækstsæsonen har været fin, og nogle enkelte mindre tørkeperioder har prellet af på bedriftens gode jord. 

Udbyttet er landet på ca. 2.200-2.400 kg råvare pr. hektar, og det et meget tilfredsstillende. Sidste år gav samme sort ca. 2.100-2.200 kg råvare pr. hektar. Frøene leveres til Barenbrug.

Løkkegård har en markdrift på 380 hektar, og markplanen til høst i år udgøres af alm. rajgræs, hvede, vårbyg og vinterraps. Dertil kommer en grisebesætning med ca. 1.100 søer og eksport af 30 kilos grise.

Næste høstopgave bliver ca. 12 hektar vinterhvede, som skal klippes tidligt på grund af goldfodsyge.

Med det indsendte foto deltager Michael Stadsholt i konkurrencen Skyd Høsten Bedst.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Få gode råd til en sikker høst og deltag i vores høstquiz her. Så er du med i lodtrækningen om en DJI Mavic Air 2 Drone til en værdi af 7.990 kroner.

Faktaboks

Skyd høsten 2021 - Sådan gør du

Skyd Høsten Bedst:

  • Præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd Høsten-lagkage, værdi ca 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Sonos Move trådløs højtaler til en værdi af ca. 3.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.567,50 kr.

Skyd Høsten Først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd Bedste Video:

  • Skyd bedste høstvideo og vind en Apple iPhone 12 Pro 128GB til værdi af ca. 8.900 kr.   
  • Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

 

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2021.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige. LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord Skyd høsten 2021

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.