1000 landmænd får ret til hektarstøtte med tilbagevirkende kraft
NaturErhvervstyrelsen kompenserer endnu flere landmænd med landbrugsstøtte som konsekvens af Demmer-dommen. Ansøgning skal være modtaget hos NaturErhvervstyrelsen senest 1. august.

NaturErhvervstyrelsen melder nu, at de vil yde landbrugsstøtte til 1000 landmænd, der ellers havde opgivet at søge støtte for landbrugsdrift i lufthavne eller andre typer græsarealer med 'ikke-landbrugsmæssig anvendelse'.

Sidste år fik Johannes Demmer medhold i, at han kunne få landbrugsstøtte for de arealer, han forpagter til græsproduktion ved Aalborg og Skrydstrup lufthavne. Det åbnede op for, at 500 andre landmænd - der havde fået afvist deres støtteanmodning på grund af lignende argumenter - også kunne få støtte.

Udover lufthavnsarealer kan det være reakreative områder med vandrestier og kreaturer, der er berørt af den nye afgørelse.

Afgørelsen galdt dog ikke de 1000 landmænd, der på grund af reglerne havde opgivet at søge støtte fra 2009 til 2015.

I februar opfordrede Landbrug & Fødevarer daværende fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) til at presse på hos EU-Kommissionen til at få lov til at yde støtte, selvom landmændene havde opgivet at sende støtteansøgninger ind og derfor mistet deres betalingsrettigheder.

Det er lykkedes, melder NaturErhvervstyrelsen.

L&F vil have Eva Kjer til at tage støttesag op i EU Fredag 12. februar 2016 · 07:12

"Derfor udvider vi nu vores efterlysning af landmænd, som burde have fået landbrugsstøtte i årene 2009 til 2015," siger enhedschef Lotte Dige Toft fra NaturErhvervstyrelsen i en pressemeddelelse.

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, roser styrelsen.

"Vi er glade for, at NaturErhvervstyrelsen har lyttet til os. I en tid hvor landmændene i forvejen er trængt, er det en kærkommen tilbagebetaling for rigtig mange af vores medlemmer," siger Martin Merrild.

De op mod 1000 landmænd vil gennemsnitligt kunne se frem til at få ca. 20.000 kroner tilbage hver, ligesom de fremover vil kunne regne med at modtage 2500 kroner i årlig støtte per hektar.

"Det er kun rimeligt, at Kommissionen nu erkender, at den blev underkendt. På den baggrund skal danske landmænd naturligvis kompenseres," siger Martin Merrild.

Også Bæredygtigt Landbrug roser NaturErhvervstyrelsen for deres afgørelse. De har været involveret i en retssag, hvor landmand Jørgen Mølhus Jørgensen fik frataget støtte fra et lysåbent areal. Sidste sommer meldte NaturErhvervstyrelsen, at de ville undersøge hvor mange landmænd, der uberettiget fik frataget støtte fra lysåbne arealer.

Faktaboks

Landmanden skal søge om at få udbetalt støtten. Der er nogle krav, landmanden skal leve op til. For at få støtte skal arealet fx have været anmeldt i fællesskemaet som ikke støtteberettiget areal, og der skal være udført en landbrugsaktivitet på arealet. For at få nye betalingsrettigheder skal man være aktiv landbruger.

Ansøgningsfristen er d. 1. august. Læs mere om reglerne hos NaturErhvervstyrelsen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.