4 gode råd til valg af sort i vinterraps

Vælg en rapssort med stabilt og højt udbytte og som passer til såtidspunkt, geografisk placering og såmetode. Sådan lyder et par af rådene til valg af rapssort fra planteavlskonsulent.

Af Knud R . Nielsen, planteavlskonsulent, Velas 

Udbuddet af rapssorter er enormt. De store forædlere Limagrain, Dekalb, KWS og Pioneer sætter nye sorter på markedet med stor hastighed. Næsten alle de nye sorter er hybrid-sorter, en forædlingsmetode, som hurtigt kan give nyt genmateriale.

Hver sortsudbyder har typisk tre-fire sorter, som kan virke forholdsvis ens, men de bliver fordelt mellem de enkelte grovvarekæder. Fx har Limagrain fordelt deres fier næsten lige gode sorter, således at DLF har forhandlingen af LG Aviron, DLA har forhandlingen af Auckland og DLG sælger LG Austin. 

Det kan være vanskeligt for dig som landmand at danne dig et overblik over hvilke sorter, der egner sig til netop din mark og hvilke egenskaber, som du skal prioritere.

Når du har valgt en sort med de egenskaber, som du vurderer er vigtige på din bedrift, så hold fast i valget, selv om det i nogle tilfælde vil betyde, at du skal skifte til en anden grovvare-kæde.

Jeg vil her kort at sætte op hvilke egenskaber, som du især skal vælge ud fra.

1. fire vigtige egenskaber for sorten

Sorten skal have en resistens mod skulpeopspring. Det er en egenskab, som de fleste sorter nu har fået indbygget, og som kan betyde rigtig meget for at undgå spild ved høst i en ustadig august måned.

Sorten skal have et højt og stabilt udbytte. Lad være med at hænge dig i de sidste forholdstals-enheder, da der altid vil være en forsøgsusikkerhed – måske på 2-3 enheder i forholdstallet. Vælg en sort, som har givet et godt gennemsnit over de sidste tre år og dermed har vist en stabilitet.

Lys bladplet er et stigende problem. Vælg en sort med en god resistens. Det er efterhånden tilfældet med næsten alle nye sorter. Vi har i år set kraftige angreb i sorter, som ikke har denne resistens

Mange nye sorter har resistens mod TuYV, der er en virusbåren sygdom, som bliver overført af ferskenbladlus. Det vil være en fordel at vælge denne egenskab til, selvom vi ikke tillægger sygdommen den store betydning i Danmark i øjeblikket

Husk, at du kan styre rigtig meget ved at have et lavt plantetal, så rapsplanterne ikke presser hinanden op og dermed bliver mere udsatte for udvintring.

2. Kold eller varm lokalitet, sen såning?

Ud over nævnte egenskaber skal du vælge en sort, som passer til hvor lun din lokalitet er, og hvor tidligt du forventer at så. 

I den sydlige del af landet vil det være oplagt at vælge en sort, som egner sig til tidlig såning, især hvis den skal sås efter vinterbyg. Det vil sige, at sorten skal have en afdæmpet vækst og være god til at holde vækstpunktet lavt. Her vil LG Austin, DK Exbury eller Ambassador være et godt valg. 

Hvis du derimod er på en kold lokalitet eller sår senere end 15. august, så vælg en hurtigt voksende sort som f.eks. LG Aviron, LG Auckland, Haugustina, Dk Expectation, Ambassador eller KWS Haikos. 

Hvis planten viser en meget kraftig vækst eller hvis vækstforholdene er meget gunstige, så vær klar med en vækstregulering, så snart planten har nået 4-5 blade. 

Såmetoden har også betydning for sortsvalget. Hvis du sår på en stor rækkeafstand, f.eks. grubbesåning eller til radrensning så vil det være endnu vigtigere at vælge en sort med kraftig vækst i efteråret.

3. Skal du vælge en kålbrok tolerant sort?

Det kan kun være aktuelt at bruge en sort, som er tolerant mod kålbrok, hvis du allerede har problemer med kålbrok i marken.

Egenskaben skal ikke vælges til for at forebygge kålbrok, da det gen, som reducerer kålbrok, hurtigt kan blive nedbrudt. Når det sker, vil muligheden for rapsdyrkning på arealet være meget begrænset.

Desuden ligger de kålbrok- tolerante sorter også væsentligt under udbytteniveauet for de bedste ”normale” sorter. Så kun kålbrok-tolerante sorter, hvor du har registreret et problem

4. Plantetal og såtidspunkt

Husk, at du kan styre rigtig meget ved at have et lavt plantetal, så rapsplanterne ikke presser hinanden op og dermed bliver mere udsatte for udvintring.

Lavt plantetal og tidlig såning giver kraftige planter, som er mere modstandsdygtige overfor ukrudt, skadedyr og som optager ekstra næringsstoffer i efteråret.

Faktaboks

Valg af rapssort

Vælg en sort:

  • med stabilt og højt udbytte
  • som passer til såtidspunkt, geografisk placering og såmetode
  • som har gode resistenser 
  • brug kun kålbrok-tolerante sorter, hvor det er nødvendigt

Sortsvalget er vigtigt, men glem ikke plantetal og såtidspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.