4 metoder til at graduere udsædsmængden

Har du en såmaskine, der ikke umiddelbart kan graduere - så fortvivl ikke. Langt de fleste såmaskiner kan bygges om til at kunne graduere udsædsmængden for et mindre beløb, fortæller planteavlsrådgiver.

Der er mange fordele ved at graduere udsædsmængden - og her kan de fleste faktisk være med, fortæller planteavlsrådgiver Morten Steg fra LandboSyd.

- Rigtig mange har en såmaskine, der kan graduere udsædsmængden. Og har man det ikke, kan de fleste såmaskiner bygges om, så de også kan graduere. Er der elektrisk udmader på såmaskinen, kan det lade sig gøre i 95 pct. af tilfældene. Så kan gpsS sættes op til det, siger han.

Han hjælper mange af egnens landmænd med at lave tildelingskort, da det giver mere ensartede marker.

Men skal man have opgraderet selve såmaskinen, skal man kontakte sin gps-leverandør.

- Nogle gange skal man have et stik sat ind for at få maskinerne til at snakke sammen. Andre gange kræver det en boks til 5-10.000 kr. Men skal man have en ny hydraulik-station, kan det løbe op i 50.000 kr., så det er dyrt, siger han.

Fordelen ved at få lavet et gradueret udsædskort er, at det kun skal laves en gang. Det kan bruges år efter år til både vinter- og vårsæd, da vi altid angiver det i procent, fortæller Morten Steg.

Han og hans kolleger laver en del gradueret udsædskort for landmændene. De har fire forskellige metoder, de bruger:

1. Manuelt tegnet kort

- Den mest udbredte metode er, at landmanden tegner et manuelt kort med kuglepen over bakketoppe, lavninger, foragre, lerknolde m.m. i markerne, og skriver, hvor meget der skal gradueres op og ned - ud fra egne erfaringer, luftfotos etc.

Vi lægger det så ind digitalt i Agleader programmet, og sender ham et færdigt såkort, fortæller Mogens Steg.

2. Satellitkort

- Den næstmest brugte metode er, at vi bruger satellitkort fra tidligere efterår, hvor der var vanskelige såforhold og dermed stor variation – til at lave såkort.

- Det er nemt og tager kun fem minutter pr. mark, men kræver, at landmanden er kritisk og retter til bagefter, da satellitter jo kan snyde os.

3. log-filer fra tidligere kørsel

- Den tredje metode er, at vi laver såkort ud fra en log-fil fra et tidligere år, hvor landmanden har kørt udsædsmængden op og ned manuelt.

- Logfilen konverteres til et tildelingskort. Det er en meget præcis metode, baseret på landmandens erfaringer – og har færre skift i udsædsmængden. 

4. Veris-scanner

Den sidste metode er ny og supernem.

Her køres markerne over med en Veris-scanner, der måler jordens lerindhold – efter samme princip som EM38-slæden. Det konverteres til et såkort, hvor det højeste lerindhold får mest udsæd - og modsat, siger Mogens Steg.

Læs flere aktuelle konsulentråd i september-udgaven af Magasinet MARK, som udkommer 6. september.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.