5 gode råd til at komme rapsens værste fjende til livs

Rapsjordloppens larve er et af de mest tabsvoldende skadedyr i raps. Følg varslingstjenesten eller sæt selv fangbakker op, så du kan følge med i, hvor stor flyvningen af jordlopperne er.

Angreb af rapsjordloppens larver kan være meget tabsvoldende, og er et af de værste skadedyr, vi har i rapsen.

Ved kraftige angreb kan omsåning i foråret blive nødvendig. Bekæmpelse om foråret er ikke muligt.

Her er fem gode råd til, hvordan du undgår, at din raps bliver angrebet og skal sås om.

1. Symptomer

Larveangreb i bladstilke og stængler kan blive så voldsomt, at planternes vækst hæmmes. Symptomerne viser sig typisk først om foråret.

I bladstilke og senere også i stænglen ses larver og larvegange. Hårdt angrebne planter er forkrøblede og ligner små “buske”, da strækningsvæksten hæmmes. Brunt råd i hjerteskuddet forekommer også.

Angrebne planter er mere udsat for frostskade, da der trænger vand ind i larvernes huller.

2. Varsling og Gule fangbakker

Behovet for at bekæmpe larveangreb kan ikke afgøres ud fra omfanget af bladgnav.

Mod larvernes skade er der igen i år en varslingstjeneste i planteavlskonsulenternes registreringsnet. Her følges flyvningen af rapsjordlopper, fanget i gule fangbakker over hele landet, ugentlig gennem hele efteråret. Her kan man følge om der er få eller mange - hvilket varierer meget fra år til år. 

Landmænd opfordres også selv til at sætte fangbakker op i deres marker. Der anbefales to fangbakker for hver 10 hektar (maks). De kan købes hos www.forsøgsværktøj.dk 

Det er vigtigt at følge flyvningen helt hen til omkring 1. november, da æglægning i meget milde efterår kan fortsætte ind i november.

3. Skadetærskel

Den vejledende bekæmpelsestærskel er en samlet fangst af 25 rapsjordlopper pr. fangbakke i de runde fangbakker (radius 11 cm) og 50 rapsjordlopper pr. fangbakke i de firkantede fangbakker (dobbelt så store) indenfor tre uger i hovedflyvningsperioden, hvis æglægningen er begyndt.

Æglægningen begynder cirka 10 dage efter indflyvning til marken, og især i varme efterår lægges der mange æg.

Fangbakkerne er dog ikke 100 procent sikre. Der er før set udbredte angreb trods relativ lave fangster. Så hvis man tidligere har haft kraftige bladgnav i marken, anbefales bekæmpelse også trods lave fangster i fangbakkerne.

Følges forekomsten ikke via gule fangbakker, anbefales bekæmpelse i alle rapsmarker, da angreb kan være så tabsvoldende.

4. Bekæmpelse

Bekæmpelsestidspunktet mod larver er ret fleksibelt og kan udføres fra 4-5 løvbladstadiet til midt i oktober. I milde efterår er også set en relativ god bekæmpelseseffekt mod larver langt ind i november - men det anbefales at udføre bekæmpelsen senest i oktober.

I tyske forsøg med mange larver er opnået god bekæmpelse både i 4 og 8 løvbladstadiet. Det samme er fundet i 10 landsforsøg i 2016-17.

Ved mange rapsjordlopper og en lang flyveperiode kan der være behov for to behandlinger mod larver.

Pyrethroiderne Lamdex, Kaiso Sorbie og Mavrik er godkendt til bekæmpelse af rapsjordlopper. Men kun Lamdex og Kaiso Sorbie anbefales, da effekten af Mavrik er lavere. Lamdex må i efteråret anvendes i vækststadie 9-13 (til og med 3 løvblade udviklet), mens der ingen restriktioner er på Kaiso Sorbie. Lamdex må bruges tre gange pr. vækstsæson og Kaiso Sorbie en gang. Normaldosis anbefales mod larverne.

5. Sådan rammes larverne

De voksne jordlopper lægger æg i jorden ved rapsplanterne.

Efter ægklækning søger larverne ind i de nedre bladstilke. Når der er "ædt op" her, søger larverne ind i nye højeresiddende bladstilke og til sidst ind i stænglerne.

Ved denne vandring om efteråret kommer larverne i kontakt med pyrethroidet, ligesom flere larver rammes direkte.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.