5 gode råd til svampe-bekæmpelse i raps under blomstring

Merudbyttet for svampesprøjtning under blomstring har ligget på tre hkg pr. ha i snit i de seneste års mange landsforsøg.

80 procent af de senere års mange landsforsøg med svampesprøjtning i vinterraps under blomstring har været rentable ved en rapspris på 270 kr./hkg (ex. køreskade). Bruttomerudbyttet var i gns. 3,0 hkg/ha.

Det er de fakta, man skal forholde sig til, når man skal vurdere, om man skal sprøjte rapsen mod svampe under blomstring. For der findes stadig ikke noget godt hjælpemiddel/varsling til at afgøre behovet.

Andre ting man kan støtte sig til, når man skal beslutte sig for at svampesprøjte eller ej, er følgende:

Knoldbægersvamp fremmes af hyppig rapsdyrkning, fugtige forhold omkring blomstring og en lang blomstringsperiode. Hvorimod skulpesvamp og gråskimmel ikke er afhængige af sædskiftet og blomstringens varighed.

Her er 5 gode råd om bekæmpelsen:

1. Sprøjtetidspunkt

Ved svampebekæmpelse ved blomstring opnås effekt mod knoldbægersvamp, skulpesvamp, gråskimmel - og for nogle af midlerne også mod lys bladplet. Lys bladplet er dog ofte nødvendigt at bekæmpe tidligere i foråret - men ved vedvarende angreb ønskes også effekt under blomstring.

Det bedste tidspunkt mod knoldbægersvamp er oftest i rapsens stadie 65 - og det er tidligere, end de fleste tror. Her ser marken ret gul ud på afstand, men kun 50-60 pct. af blomsterne på hovedskuddene er åbne. I stadie 65 fås også god effekt mod gråskimmel og en god sideeffekt mod skulpesvamp. Bedste tidspunkt at bekæmpe skulpesvamp er egentlig ved afblomstring, men her er effekten mod de andre svampe ringere.

2. En eller to behandlinger?

Effekten af en svampesprøjtning holder kun to uger. Smitte med knoldbægersvamp sker via de nedfaldne kronblade, og der ligger kronblade på løvbladene i fire uger. For at få tilstrækkelig virkningstid kan der derfor være behov for to sprøjtninger. Landsforsøg med to behandlinger under blomstring kontra én behandling i stadie 65, viser dog, at man kun i få forsøg med meget højt smittetryk af knoldbægersvamp, fik højere nettomerudbytte ved to behandlinger.

 

3. Forslag til løsninger

Der er mange jævnbyrdige løsninger. Midlerne Pictor Active (Cantus + Comet Pro) og Amistar Gold (Amistar + difenoconazol) er nye til denne sæson. Også Propulse (fluopyram + Proline) er relativ ny i raps. I forsøgene har nettomerudbytterne med de tre midler været på niveau med Amistar + Orius.

Seges anbefaler én behandling i stadie 65 med 70 pct. normaldosis. Kun hvis det fortsat er usædvanlig fugtigt, og man har hyppig raps, kan der være behov for endnu en behandling. Ved delt behandling bruges 70 pct. normaldosis i stadie 65, og 50 pct. dosis anden gang.

4. Pas på triazolreglerne

I raps sætter triazolreglerne begrænsninger på brug af midler med tebuconazol (Folicur Xpert, Mirador forte, Orius, Prosaro) og difenoconazol (Amistar Gold). Husk også at medregne forbrug af tebuconazol i efteråret, som tæller hårdere end i foråret.

 

5. Sprøjteteknik

Mod svampe er det vigtigt at få en god dækning af hele planten, også de nederste blade. Der ønskes både effekt på kronblade, som ikke er faldet af, og på løvblade. Kør langsomt og med mindst 250 liter vand (gerne 300 l) pr. ha. Mest vand benyttes ved sprøjtning på tørre planter.

Kilde: Seges.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.