5 ting du skal vide om afgrøderne til ny sæson

Planteavlskonsulent fra VKST svarer på spørgsmål om blandt andet svampebekæmpelse, plantetal i vårbyg og manganmangel.

På et webinar for nylig stillede planteavlskonsulent Søren Holmgren fra VKST skarpt på den kommende sæson i marken.

Nedenfor giver planteavlskonsulenten svar på fem skarpe spørgsmål til ny sæson, som er gengivet i det seneste nyhedsbrev fra VKST.

1. Kommer der nye midler, der kan ændre svampestrategien i hveden?

Der har været meget tale om de to nye midler Univoc og Balaya, som begge er stærke på septoria. Men indtil nu er det blevet ved snakken.

Univoc når ikke at komme til 2021, mens firmaet bag Balaya fortsat er optimistisk. Hvis Balaya kommer, skal det bruges på fanebladet. Hvis Balaya ikke kommer på markedet, vil jeg anbefale en blanding af Propulse og Orius/Folicur på fanebladet, og så skal der afsluttes med Prosaro eller en tilsvarende blanding.

2. Hvorfor har mange stadig for få planter i vårbyggen?

Alt for mange regner med en markspireprocent på 90-95 pct. i et godt såbed. Men i virkeligheden kommer man meget sjældent over 80 pct. i fremspiring.

Og hvis man ikke korrigerer for det, så gir’ det sig selv, at man høster for lidt der, hvor fremspiringen er udfordret, fx på lerknolde eller hvis sneglene får for hårdt fat.

Man kan jo teste spireprocenten ved at tælle planter på en kvadratmeter et par steder i foråret og så se, hvad spireprocent blev. Det er ret simpelt, men mange vil nok blive overrasket.

3. Hvordan forebygger man manganmangel i vårbyg?

Vi har rigtig gode erfaringer med placering af en surtvirkende gødning i forbindelse med såning.

Surtvirkende gødninger er svovlsur ammoniak, diammoniumfosfat (DAP) og monammoniumfosfat (MAP). Man skal dog stadig følge op med mangansprøjtninger, og her er det vigtigt at huske på, at mangansulfat altid skal tilsættes spredeklæbemiddel.

Der bliver udbudt manganholdige gødninger til kommende sæson, og der er faktisk gode erfaringer med dem, hvis de placeres ved såning.

4. Hvornår er kamillerne bekæmpet tilstrækkeligt i rapsmarkerne?

Hvis marken er behandlet med Belkar i efteråret, vil der som regel ikke være behov for yderligere indsats i foråret.

Hvis man har meget tynde marker eller forpløjninger med højt ukrudtstryk, kan man bruge Korvetto, der har en bred virkning og knap så højt temperaturkrav som Matrigon. Men husk sprøjtefristen er stadie 50 og det vil sige, at knopperne ikke må være synlige, så man skal tidligt ud – på den første lune forårsdag.

5. Hvad er erfaringerne med det nye efterårsmiddel Mateno Duo i vintersæd?

Jeg har anbefalet Mateno Duo i kombination med Boxer i vinterhvede hos en del kunder i år. Det er primært effekten på væselhale, som gør blandingen interessant og erfaringerne er gode.

Vi har oplevet en forbigående afblegning i mange marker, men det kender vi jo også fra de gammelkendte løsninger med DFF og Boxer, så jeg tillægger det ikke nogen stor betydning.

Kilde: Nyhedsbrev fra VKST, 4. december 2020

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.