56 vandingsmaskiner kører i døgndrift
Kjargaarden ved Sunds kæmper mod tørken. Lige nu har kartoflerne første prioritet.

"Vi har 4-5 mand, der ikke laver andet end at flytte vandingsmaskiner. Hver mand har ansvaret for 10-15 vandingsmaskiner. Dertil kommer, at den ene af vores mænd på værkstedet lige nu bruger meget af sin tid på at holde alle 56 vandingsmaskiner kørende", fortæller Jørn Willumsen, som er en af fire ejere af Kjargaarden.

Vandingsmaskinerne startede 8. maj med at vande vinterbyg. Siden er det gået slag i slag, da der ikke er faldet nedbør siden 1. maj.

Først på ugen var status på Kjargaarden derfor, at vinterbyggen var vandet fem gange, rugen fire gange, vårbyggen fem gange og kartoflerne tre gange.

Med udsigt til fortsat tørt vejr regner Jørn Willumsen med, at vinterbyggen og rugen skal vandes yderligere én gang, mens det kan ende med, at de 570 hektar maltbyg skal vandes i alt otte gange.

Det kan dog ende med, at kornet må klare sig med mindre. De 573 hektar med kartofler har nemlig første prioritet. Og med den aktuelle vejrsituation skal de vandes med 20-25 mm hver fjerde til sjette dag.

Fast arbejde

"Det har været et meget ekstremt forår, hvor vi først havde travlt med at etablere afgrøderne, og siden har haft travlt med at sprøjte og vande", siger Jørn Willumsen.

De fire mand, der passer de 56 vandingsmaskiner på Kjargaarden, skal hver flytte maskinerne 15-20 gange dagligt, da nogle af maskinerne skal flyttes to gange dagligt, hvis de kører på marker, hvor agrene ikke er så lange.

"Vi har ti Bording indtrækningsmaskiner. Resten er mobile Fasterholt maskiner. Vi bruger for cirka 20.000 kroner el hver dag. Dertil kommer udgifterne til arbejdskraft og vedligehold af maskinerne", siger Jørn Willumsen.

Koster udbytte

Selvom Jørn Willumsen kan glæde sig over, at fremspiringen i kartoflerne aldrig har været bedre end i år, og at der kun har været behov for at sprøjte vårbyggen mod svampesygdomme én gang, er han indstillet på, at tørken koster udbytte.

"Vi plejer at avle bedst i de år, hvor vi vander mest. I år har vi dog hjørner og striber i vårbyggen, som ikke har fået tilstrækkeligt vand. Derfor vil jeg tro, at vi får en udbyttenedgang på 10-15 procent i vårbyggen", siger Jørn Willumsen.

Han tør endnu ikke gætte på udbyttet i kartoflerne. For selvom kartofler ikke kan lide temperaturer over et par og tyve grader, har de aldrig været så langt fremme på nuværende tidspunkt i vækstsæsonen, som de er i år.

Faktaboks

Kjargaarden

  • Dyrker 1.465 hektar med vårbyg, vinterbyg, rug, majs og kartofler.
  • Vander med 56 vandingsmaskiner.
  • 3.500 slagtekalve og 38.000 slagtesvin.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.