Aarhus Kommune: Skriv under eller vi kan tvinge dig

Århus Kommune kritiseres for ufagligt pesticidkrav. Landmænd tilbydes i omegnen af 50.000 kr. pr. hektar for permanent at opgive at sprøjte marker.

(Opdateret 7/10)

Skriv under på en frivillig aftale, eller vi tvinger dig. Sådan er hensigten i et brev, Århus Kommune nu har sendt til en række landmænd for at få dem til at lade være med at sprøjte deres marker i visse vandindvindingsområder.

Landmændene har netop modtaget brevene, hvor Århus Kommune tilbyder dem i omegnen af 50.000 kr. pr. hektar  i gennemsnit for permanent at opgive at sprøjte deres marker. Og hvis ikke de gør det frivilligt, kan de imødese, at jorden eksproprieres.

Uanstændigt brev

Lars Hvidtfeldt, viceformand for Landbrug & Fødevarer mener ikke, at regelret brug af sprøjtemidler skader drikkevandet.

”Det er et uanstændigt brev. Det er et latterligt lille beløb i forhold til det, de skal give afkald på,” siger han.

Han mener ikke, der er noget fagligt grundlag for at man skal holde op med at sprøjte på markerne for drikkevanndets skyld.

”Miljøstyrelsen har godkendt midlerne og taget højde for, om de vandrer i jorden. Derfor er vi uforstående over for, at de vil have et yderligere forsigtighedsprincip,” siger han.

Tag ikke imod tilbud

L&F opfordrer derfor til, at man ikke tager imod tilbuddet fra Århus Kommune.

”Vi vil som organisation forfølge sagen med de faglige briller på. Jeg mener, at Århus Kommune er i gang med at tørre en kæmperegning af på vandforbrugerne, der kommer til at betale,” siger han.

Aarhus Kommune har indsatsplaner i høring, der omfatter 1.200 landmænd og flere tusind hektar.

Følgende er præciseret: LandbrugsAvisen skrev at Aarhus Vand ville ekspropriere jord, hvis landmænd ikke skrev under. Aarhus Vand oplyser, at det er Aarhus Kommune, som har sendt brevet.  De har heller ikke truet med ekspropriation, som det fremgik. De har gjort opmærksom på, at hvis man ikke indgår en frivilllig aftale ,kan de tvinge et påbud igennem. Det kræver ikke ekspropriation, oplyser Aarhus Vand. Aarhus Kommune ejer Aarhus Vand.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.