Afgrøder går ned med stress i det ekstremt våde vejr

I Vestdanmark står enge og marker under vand. De seneste års ekstreme vejr bekymrer landmænd og stresser afgrøder. Derfor er klima-robuste planter blevet et forskningsområde.

Især i Vest- og Nordjylland er den gal med vand på markerne. Det er også her, at vintersæden lige nu står og drukner, og Niels Chr. Poulsen i No ved Ringkøbing er en af de landmænd, der trækker i de helt lange gummistøvler, når han går i marken.

”Vi sopper rundt, og svanerne svømmer på markerne. Jeg kan ikke mindes, det har været så slemt før. Der står vand steder, hvor jeg aldrig har set det tidligere. Rug, hvede og vinterbyg står og drukner derude. Vi skulle have sået 250 hektar, men fik kun sået 125 hektar, fordi det har været så fugtigt, og det er vi da glade for nu,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Kartoflerne ligger også i jorden og rådner mange steder i landet, fordi det har været for mudret til at få dem op.

Men det er ikke kun landmænd, som stresser over de usædvanlige forhold.

Også afgrøderne er ramt af stress, siger professor ved Aarhus Universitet Carl-Otto Ottosen, som forsker i planters modstandskraft over for klimaændringer.

”Forrige sommer havde vi det usædvanligt varmt og tørt, senere fik vi en meget kold og tør april, og nu har vi så det vådeste efterår nogensinde. Det er stress-faktorer, som gør, at en del afgrøder hæmmes eller dør. Den vandmætning, der er i jorden lige nu, vil slå mange planter ihjel,” siger forskeren til Kristeligt Dagblad.

Det er netop sådanne ekstremer, han og kollegerne ved institut for fødevarer udsætter en lang række sorter for.

”Oprindeligt begyndte vi med varmestress. Det var egentlig mest for sjov, men det ændrede sommeren 2018 på. Det bliver mere og mere relevant at se på planters klimatolerance,” siger Carl-Otto Ottosen.

Også et internationalt forskerhold med deltagelse af lektor Kim Hebelstrup fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet arbejder på at gøre planter ”vandtætte”.

Forskerholdet har opdaget en speciel overlevelsesmekanisme for planter under vand. Det giver mulighed for at udvælge og forædle sorter af afgrøder, som er dygtige til at bruge denne mekanisme.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.