Afgrøderapport: Den tørreste start på foråret i 41 år udfordrer såning i Europa
Vinterafgrøderne er i god stand, men såning og fremspiringer udfordret af det meget tørre vejr i det meste af Europa.

Det har været den tørreste start på foråret i hele vesteuropa siden i 41 år - siden 1979- efter en exceptionelt våd vinter. Store dele af Polen, Ukraine og Rumænien er ligeledes ramt af meget tørt vejr siden sidste del af vinteren.

Det fremgår af EU-Kommissionens MARS-rapport for April, der gennemgår afgrødernes status.

Vinterafgrøderne i disse regioner er stadig i god stand, men det er nødvendigt med mere regn, hvis man skal bibeholde en positiv prognose for udbytte. De tørre toplag påvirker såsæsonen og fremspiringen af forårs- og sommerafgrøderne.

I store dele af central- og sydøsteuropa har der været udfordringer med frost i slutningen af marts og begyndelsen af april, hvilket har også har påvirket såning og fremspiring.

På den Iberiske halvø, Grækenland, Cypern og det sydøstlige Tyrkiet har der været et overskud på nedbør.

Usikkerhed om arbejdskraft

Mens den verdensomspændende krise omkring Covid -19 skaber  stor usikkerhed om situationen omkring arbejdskraft i Europa ser det ikke ud til at krisen har påvirket såningen og fremspiringen af forårs- og sommerafgrøder. Indtil videre ser det ud til at leverancer af såsæd, gødning og pesticider er tilstrækkelig og det er ikke forventligt at situationen skulle ændre sig på det område.

Denne månedsrapport er mest baseret på historiske trends. Der er stadig stor usikkerhed forbundet med de tørkelignende tilstande i store dele af Europa. Prognoserne vil blive mere præcise i takt med sæsonen.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.