Afgrøderapport: Europæisk hvede klædt af til skindet - frostskader truer

Mange europæiske hvedemarker er ikke klædt på til vinteren, fordi de endnu ikke har gennemgået den biologiske proces med at udvikle kuldetolerance.

Europas vinterhvede til ny høst er sluppet fri af frostskader af betydning indtil videre. Men der er betydelig fare for, at det ændrer sig til det værre. 

Mange hvedemarker er nemlig ikke klædt på til vinteren, fordi de endnu ikke har gennemgået den biologiske proces med at udvikle kuldetolerance.

Det skriver EU-Kommissionen i sin afgrødestatus for december, den månedlige Mars-rapport.

Skrøbelig situation

Ifølge rapporten har vinterhveden i det meste af EU til nu slet ikke eller kun i ringe grad udviklet kuldetolerance.

I store dele af Norden, Baltikum og ved Sortehavet begyndte udviklingen af kuldetolerance først sidst i november. I nogle områder er processen endda gået den modsatte vej på grund af varmere vejr end normalt. I første halvdel af december løb processen dog igen i den rigtige retning, men stærkt forsinket.

Bedst står det til med hvedeafgrødernes kuldetolerance i dele af Finland, i Sverige og i Baltikum, og i enkelte områder af Tyskland, Tjekkiet, Slovakiet og det østlige Polen, hvor hveden vurderes at have udviklet delvis kuldetolerance eller er et godt stykke fremme i processen.

Mars-rapporten betegner situationen som skrøbelig, idet koldt vejr nu kan medføre betydelig frostskade på hvedeafgrøderne i områder med utilstrækkeligt snedække og lav kuldetolerance.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.