Afgrøderapport: Vejrekstremer driller vintersæd i Europa
I store dele af Europa har manglende regn påvirket vinterafgrøder, men i Italien og det sydvestlige Europa er vandreserverne fyldt op igen.

I Italien og sydvesteuropa er de udtørrede jorde blevet påvirket positivt af regnmængder, der lå over gennemsnittet. Det har haft en markant og positiv effekt for vinterafgrøderne og udviklingen af forårs- og sommerafgrøder 

Det fremgår det af EU-Kommissionens MARS-rapport for maj, der gennemgår afgrødernes status.

I store dele at Nord- og Centraleuropa har man oplevet et underskud af regn siden midt i marts. April var specielt tør i regionerne. Det har påvirket vinterafgrøderne negativt i Polen, øst- og nordøstlige Tyskland og det nordvestlige Tjekkiet, særligt dem,der står på lette og sandede jorde. De tidlige forårs- og sommerafgrøder er også blevet påvirket, ifølge rapporten.

Forbedringerne på udbyttet for vinterkorn i Sydeuropa blev stort set opvejet af de nedjusterede udbytteprognoser i de nordlige regioner, hvilket har resulterede i en svag opadgående justering på EU-niveau. 

Det udsædvanligt kolde vejr i maj, i store dele af Europa har bremset udviklingen på vinterafgrødernes udvikling, men frostskader på for eksempel raps har været begrænset til lokale områder. 

Sen men positiv udsigt i Tyrkiet

MARS- rapportens globale outlook for Tyrkiet har vist at vinterkornet udvikler sig fint og der er udsigt til udbytter over gennemsnittet.

For sommerafgrøderne, der har haft en positiv start på sæsonen, er prognoserne stadig baseret på foregående år.

I Lilleasien har afgrøderne overordnet set haft en god start på sæsonen. I de sydøstlige regioner, som har haft en gennemsnitlig start på sæsonen med efterfølgende rigeligt nedbør, er forventningerne til udbytterne generelt gode. 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.