Afgrøder stjæler gener fra naboplanter for at klare sig bedre

Arter som hvede, majs og byg kan slå en evolutionær smutvej ved at inkorporere dna fra andre arter i deres genom, viser forskning fra England.

Græsarter er begyndt at "snyde" reglerne for evolution ved at låne gener fra naboplanter for at forbedre deres egne chancer for overlevelse. Det viser et nyt studie fra England.

Her har forskerne for første gang påvist, hvordan nogle græsarter har kunnet slå en evolutionær smutvej ved at inkorporere dna fra andre arter i deres genom, fortæller netavisen Farmers Guardian. 

Dette sker ved en proces kaldet lateral genoverførsel, hvorved gener bliver overført fra en organisme til en anden.

Den stjålne genetik giver græsarterne mulighed for at kunne gro hurtigere og blive større og stærkere, og giver dem mulighed for at tilpasse sig det omkringliggende miljø hurtigere. 

Denne opdagelse kan være essentiel i udviklingen af fødevarer, som er mere modstandsdygtige overfor klimaforandringer. 

De engelske forskere har arbejdet med nogle af de hyppigst dyrkede græsarter, heriblandt hvede, majs, ris og byg. 

Kan give nyt syn på gmo-afgrøder

Dr. Luke Dunning, som er forsker fra fakultetet for plantevidenskab på Sheffield University, siger om studiet: 

"Græsarterne tager en evolutionær genvej ved at låne gener fra deres naboer.

Ved at gøre brug af genetisk detektiv arbejde har vi kunne undersøge historien bag hvert gen, og vi har fundet over 100 eksempler, hvor generne har en signifikant anden historie end den planteart, den er taget fra." 

Ifølge Luke Dunning kan resultaterne af dette studie give anledning til en genovervejelse til samfundets holdning til blandt andet brugen af genmodificerede afgrøder, fordi det viser at planterne helt naturlig gør brug af en lignende proces. 

Han mener, at man ved at fastlægge præcis hvad der sker i denne proces, kan komme frem til en mere naturlig måde at modificere afgrøder, og derved måske fremstille nogle afgrøder der er mere robuste. 

"Selvom det kun er en relativ lille del af gener, der overføres på den måde mellem arterne, kan det give græsarterne mulighed for at finplukke genetisk information fra andre arter. 

Dette giver dem en kæmpe fordel, og kan give dem mulighed for at tilpasse sig ændrende omgivelser hurtigere end andre arter," siger Luke Dunning. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.