Agrocura: Udmærket at investere i jord nu

Hvis du køber jord nu, så er det en fornuftig investering. Sådan lyder det fra Agrocura, der har lavet en beregning over renteomkostningerne med fastforrentede lån op mod dækningsbidraget på hvededyrkning.

”I øjeblikket er situationen så gunstig, at der kun er enkelte år siden 1985, der overgår,” skriver Agrocura i analysen.

Agrocura har sammenholdt forretningen af at købe jord, som er beregnet med den faste rente tillagt 0,75 pct. i administrationsbidrag.  Den effektive rente på fastforrentede lån er i øjeblikket 2,2 pct. og sammen med administrationsomkostningerne giver det cirka tre pct. i renteomkostninger.

”Vi mangler selvfølgelig at trække maskinomkostning og arbejde fra dækningsbidraget på hvede. Men modsat indeholder jordprisen bygninger, som også giver et afkast. Vores model er simpel, men super, når der ses over en længere periode,” skriver Agrocura.

Jens Schjerning, rådgiver for Agrocura Finans & Råvarer, tror på, at investeringen vil holde.

”Når den grundlæggende fundamentale rentabilitet er på plads i forhold til investering i jord, kan større prisfald ikke finde sted. Det vil fordre et kollaps i kornprisen eller voldsom stigning i renten. Begge ting virker usandsynligt.”

”Selvfølgelig kan der ske områdemæssige fald i jordprisen i Danmark i forhold til nødlidende ejendomme. Desuden er der endnu ikke langvarige løsningsmodeller på generationsskifte. Nej, det er langt mere sandsynligt med en stabil jordpris, måske svagt stigende, de kommende år.”

Over for Landbrugsavisen.dk uddyber Jens Schjerning:

”Jordprisen kan dog ikke bare stige 100.000 ligesom i nullerne. Der er for mange nødlidende og for mange kommende generationsskifter.”

Selvom kornlagrene er blevet opbygget de seneste år, så tror han ikke på en faldende hvedepris.

”Det kan jeg ikke få øje på. Jeg ser nærmere en prisstigning på hvede på sigt,” siger han. Det skyldes blandt andet at hvedeprisen i USA er tæt på produktionsomkostningerne og så stopper den amerikanske farmer med dykning marginal jorde, mindre gødskning og kemi. Desuden stiger efterspørgslen, når prisen er lav.

Men hvis der er gode forudsætninger for jordkøb lige nu, hvorfor er det så svært at skaffe finansiering?

”Det skyldes jo udsigten for sektoren totalt set. Jeg tror også, at bankerne kigger meget på rammevilkårene, som landmanden har. En konstant opstramning af rammevilkårene gør jo også, at pantet bliver ringere. Du bliver nødt til at have langsigtede meldinger fra regeringen for at opnå en stabilitet.

”Desuden har bankerne lidt økonomisk tab på landbrug. Så selvom forudsigterne er fornuftige kan det være psykologisk svært at satse igen.”

Emneord jordpriser

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.