Agrovi inviterer: Tag med i marken og lær om klimavenligt landbrug
Agrovi afholder torsdag 24. oktober den fjerde såkaldte gummistøvlekonference med masser af ny viden om Conservation Agriculture.

Agrovi indbyder for fjerde år i træk til til gummistøvlekonferencen ”Sund Jord for Fremtiden”, der afholdes torsdag 24. oktober.

Det sker med et program, der er fyldt med endnu flere personlige erfaringer fra landmænd, der har kastet sig over Conservation Agriculture, fortæller Agrovi i en pressemeddelese.

Hør om fordele og udfordringer

På dagen vil der være helt konkrete eksempler på de fordele og udfordringer, der er med pløjefri dyrkning og Conservation Agriculture, de økonomiske gevinster samt de sidste nye resultater fra forsøgsparcellerne på Knudstupgård ved Sorø og meget mere.

"Vi kan helt klart mærke en stigende interesse fra landmændene i at bearbejde jorden på en langt mere klimavenlig måde, der samtidig også opbygger og bevarer jordens frugtbarhed og biodiversitet.

I år er det fjerde gang, vi afholder konferencen, og det ser ikke ud til at blive en mindre succes end de foregående år, så det er helt fantastisk, siger Hans Henrik Fredsted, planteavlschef i Agrovi.

Dagen byder på en omfattende tur i marken, hvor man via seks forskellige poster kommer rundt om blandt andet forskningsprojektet ”Grønne marker, Stærke rødder”, der siden 2018 har forsket i Conservation Agriculture og de fordele og ulemper, der er ved direkte såning.

Der er også mulighed for at få ny inspiration til companion crops, se demonstrationer af Weaving og Sly Boss og for at blive klogere på jordstruktur fra forskellige dyrkningssystemer.

"Når vi er kommet godt rundt i marken, er det tid til at invitere indenfor i maskinhuset, hvor vi både får fremlagt de seneste forskningsresultater, men også hører om de personlige erfaringer, som de pløjefri erfa-grupper oplever i hverdagen med både fordele og ulemper.

Så kom det blå stempel - særlig dyrkningsform kan få vind i sejleneMark Fredag 31. maj 2019 · 07:44

Det kan forhåbentlig være til stor inspiration for de mange pløjefri landmænd, vi har i huset den dag", tilføjer Hans Henrik Fredsted, der ser frem til også at få masser af personlige snakke med de landmænd, der enten overvejer Conservation Agriculture eller allerede er godt i gang.

Bedre for klimaet

Conservation Agriculture har mulighed for at løse nogle af de udfordringer økologer kæmper med i forhold til den bearbejdning af jorden, som de er nødt til at foretage, ifølge Agrovi. 

Så på den måde kan Conservation Agriculture betegnes som en mere klimavenlig dyrkningsform end økologi. Men pesticiderne slipper man ikke for på den korte bane.

"Efterhånden som erfaringerne med Conservation Agriculture vokser, ser vi at denne ”konventionelle” dyrkningsform opnår et lavere input af handelsgødning og pesticider, uden det går ud over den økonomiske bundlinje. Dette vel og mærke med et klimaaftryk, der er noget mindre end det økologiske landbrug.

Som det er lige nu, er økologi i sig selv nemlig ikke specielt klimavenligt. På den måde håber og tror jeg, at Conservation Agriculture vil kunne bringe konventionelt landbrug og økologisk landbrug tættere på hinanden på sigt.

Flere og flere landmænd ønsker nemlig en dyrkningsform, der på én gang tilgodeser klimaet, er bæredygtigt og økonomisk rentabelt", siger Niels Peter Ravnsborg, direktør i Agrovi.

De tre grundprincipper i Conservation Agriculture

 • Minimal jordbearbejdning: En minimal bearbejdning af marken begrænser CO2-udslippet fra jorden, øger det organiske materiale i jorden og betyder langt mindre brug af diesel til maskiner
 • Permanent dække af jorden: Når marken konstant er dækket af afgrøder eller planterester, beskytter man jordoverfladen for vind- og vanderosion. På verdensplan er jorderosion en af de væsentligste trusler mod fødevareproduktionen
 • Varieret sædskifte: Når man skifter afgrøder på sin mark, modvirker man en udvikling af sygdomme, skadedyr og ukrudt, hvilket betyder, at man får mindre og mindre brug for at bruge pesticider for at holde svampeangreb og ukrudt væk fra afgrøderne

Fordelene ved Conservation Agriculture for den enkelte landmand

 • Op til 75 procent besparelse på diesel i forhold til konventionel drift
 • Mindre CO2-udledning fra landbrugsmaskiner
 • Mere lagring af CO2 i jorden, da jorden ikke vendes rundt og derved frigiver CO2 i luften
 • Mindre pesticidforbrug, da naturen i højere og højere grad klarer det selv
 • Øget biodiversitet i markerne
 • Uændret og muligt forøget udbytte fra markerne i forhold til konventionel dyrkning
 • Bedre bundlinje og mindre tidskrævende at drive landbrug

Kilde: Agrovi

Faktaboks

Konference: Sund Jord for fremtiden

 • Hvad: Gummistøvlekonference om fremtidens landbrug
 • Hvornår: 24. oktober kl. 8.30-16
 • Hvor: Knudstrupgård, Hylstrupvej 2, 4173 Fjenneslev
 • Hvorfor: For alle dem, der interesserer sig for dyrkningsformer med så lille et klimaaftryk som muligt
 • Hvordan kommer jeg med: Tilmeld dig på agrovi.dk/events

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.