Analyser af jordprøver levner plads til forbedringer

Ugen på spidsen: Seges har kontrolleret de laboratorier, som laver analyser af jord, gylle og planter. Kontrollen viser, at der er plads til forbedringer.

Kan danske landmænd have tillid til, at de laboratorier, som laver analyser af jordprøver, gylleprøver og planteprøver, lever op til kravene - og at de leverer nogle analyseresultater, som landmændene kan optimere driften ud fra i praksis?

Det korte svar er ja. Men der er plads til forbedringer.

Specielt når det analysekvaliteten for jordprøver.

Tidligere blev kvaliteten af analysearbejdet på laboratorierne kontrolleret af staten. Men kontrollen er nu overtaget af Seges, som har indgået en aftale om kontrol med analysekvaliteten hos OK Laboratorium for Jordbrug, Agrolab og Eurofins Agro Testing.

Når det gælder analyser af jordprøver, så viser kontrollen af analysekvaliteten, at OK Laboratorium lever op til kravene.

Agrolab lever ikke op til kravene til analysekvalitet for kaliumtallet (Kt) og magnesiumtallet (Mgt).

Eurofins opfylder ikke kravet til analysekvalitet på reaktionstallet (Rt), fosfortallet (Pt), kaliumtallet (Kt) og magnesiumtallet (Mgt).

Umiddelbart kan man synes, at det er for galt, at der er forskel på, hvor gode de tre laboratorier er til at analysere jord, gylle og planter - og at det er for galt, at de ikke lever op til kravene.

I den forbindelse er det dog vigtigt at understrege, at kravene til analyserne er sat i et samarbejde mellem Seges og laboratorierne.

Ved fastsættelse af kravene har laboratorierne således meldt ud, hvad der er realistisk i forhold til nøjagtigheden af analyserne. Efterfølgende er kravene rettet ind i forhold til det.

Derfor er det naturligvis beklageligt, at det efterfølgende viser sig, at ikke alle laboratorier lever op til kravene - og at der er forskel på kvaliteten af analyserne hos de tre laboratorier.

Det skal der strammes op på. Men generelt kan danske landmænd stole på, at de analyser de får lavet af jord, gylle og plantemateriale er tilstrækkeligt nøjagtigt til at de kan optimere ud fra analyserne.

Læs hele rapporten på www.landbrugsinfo.dk.

analyse af jordprøver

 

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark og Mark Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark PLUS "Ugen på spidsen" sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet MARK og Mark PLUS, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.