Analytiker: Mange kartofler af lav kvalitet i år - sælg som kvægfoder
Tørken i Europa skubber til markedet for kartofler i år, selvom der i princippet er rigeligt med kartofler på grundaf større arealer, vurderer analytiker.

Der vil uden tvivl blive for få kartofler af høj kvalitet i år, mens der bliver for mange af lav kvalitet. Det vurderer analytiker hos AgroMarkets, Jens Kristian Olesen.

Han understreger dog også, at det hele kan gå op i sidste ende, fordi tørken tager sin del.

Resten kan bearbejdningsindustrien og kvægavlere, der mangler foder, aftage - hvis man er villig til at tænke lidt anderledes.

Større areal i år

De seneste opgørelser viser, at der er lagt et større areal ud til spise- og industrikartofler i Europa i år sammenlignet med sidste år. Som det ser ud lige nu, vil udbuddet derfor blive større end efterspørgslen.

Det får naturligvis betydning for prisen.

"Det er dog tre-fire uger for tidligt at spå om henholdsvis kvalitet, mængde og dermed også om prisen. Vores europæiske kolleger i meget vigtige kartoffellande som Tyskland, Frankrig og Belgien er nemlig også ramt af den tørre sommer.

Et er sikkert allerede nu. Tørken vil betyde, at der bliver rigeligt af lavkvalitetsvarer. Mens vi kan forvente mangel på kartofler af høj kvalitet," siger Jens Kristian Olesen. 

Danmark lider lige nu

I Danmark lider kartoffelavlerne også voldsomt under tørken lige nu. Endda også der, hvor der er mulighed for at vande.

Ifølge Agromarkets begynder begynder kartoffelkammen at tørre ud, så der bliver flere grønne knolde til kassering.

"Jorden er desuden benhård, så det kan være næsten umuligt at høste spisekartoflerne. Ligesådan hører vi fra flere avlere, at de høster flere jord- end kartoffelknolde.

Alt andet lige kan vi derfor forvente en middel avl, da det kniber meget med at få kartoflerne op i den ønskede størrelse," siger Jens Kristian Olesen.

Sælg som foder

Det er meget forskelligt rundt om i landet, hvor heldig man har været med byger, jordstruktur osv. Men hvis man brænder inde med spise- eller læggekartofler af en for lav kvalitet, står mange kvægavlere klar på sidelinjen.

De har svært ved at skaffe foder, og her er der således en mulighed for at komme af med sine varer i stedet for blot at lade dem ligge på marken. Måske vil kvægavlerne endda betale lidt mere i år end i år, hvor de har rigeligt med foder, mener Jens Kristian Olesen.

Skotland slås med læggekartofler

Han fortæller, at i Skotland, der også er et meget vigtigt område med hensyn til læggekartofler, slås man med de samme vejrproblemer som os. De forventer derfor en mindre avl og har samtidig heller ikke øget arealet ift sidste år.

I Holland har man allerede kasseret flere arealer, end man plejer, og det er også med til at skabe en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel på læggekartofler. Hvor udbuddet de senere år er steget mere end efterspørgslen.

Men det er endnu for tidligt at spå om prisniveauet, for med hensyn til læggekartofler bruges udbud og efterspørgsel ikke nødvendigvis som prisparameter.

Hvis lokale landmænd i fx Algier og Marokko har en sæson med lave priser, importerer de mindre og bruger i stedet deres egne læggekartofler. Derfor erfarer vi ofte først midt i sæsonen, hvor sultne de er efter at købe. De er nemlig fantastisk gode til at underspille deres rolle, til at handle og dermed til at tale prisen ned.

"Dog kan vi med sikkerhed sige, at hvis man kan holde en høj kvalitet for sine læggekartofler, kan man godt forvente, at kunderne vil stå i kø," siger Jens Kristian Olesen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.