Avler satser på spisekartofler og leverer selv til butik

2019 blev ikke det kartoffelår, Michael Madsen i Nr. Nebel havde forventet. Der kom alt for megen regn i efteråret. Han holder dog af at være selvstændig med vejret som arbejdspartner og henter sin driftsrådgivning hos LandboSyd i Aabenraa.

Der er ikke rigtig nogen facitliste, når man avler kartofler. Der er ganske enkelt for mange faktorer, der år efter år spiller ind. Sådan mener kartoffelavler Michael Madsen fra Madsen Kartofler i Nr. Nebel:

"Det handler både om, hvilken sort jeg vælger, om jordbunden, om det er helt ny jord, er vejret varmt, regner det nok eller for meget og så videre", siger han i en pressemeddelelse fra LandboSyd.

Efteråret 2019 er næppe det bedste rent vejrmæssigt. Det har væltet ned med regn, så hvad der startede med at være et ok kartoffel-år for Michael Madsen er endt sådan lidt la-la.

"Jeg forventer at hente ca. 25.000 tons kartofler op af de 80 hektar, jeg har", fortæller han.

Han kører cirka 120 tons op om dagen – og de skal vel at mærke køres pænt op. Ikke buldres ud af jorden. De 25 procent sælges nemlig videre til lokale butikker, kroer og restauranter i en radius af 30-40 km fra Michael Madsens hjem i Nr. Nebel, resten sælges til Flensted.

Michael Madsen: Vi polerer dem ikke, som Flensted kan gøre. Jeg mener nemlig, at kartoflerne holder sig friskere med en smule jord på. Og friske kartofler giver bedre pris."

Enormt jordskifte

Michael Madsen er tredje generation kartoffelavler på gården. Hans far og farbror, Preben og Kurt Madsen, drev gården frem til 2015, hvor Michael overtog de 30 hektar. Dertil forpagter han nu yderligere 50.

"Jeg bytter jord med naboerne, så kartoflerne kan komme i frisk jord. Der skal gå 3-4 år, inden kartoflerne kommer i det samme jord igen pga. jordsmitte og bedre avl, så det er faktisk et enormt jordskifte, der sker hvert år", fortæller Michael Madsen.

Som rådgiver bruger han Thomas Christensen fra LandboSyd.

"Jeg flyttede egentlig med ham fra familielandbruget i Varde, for kemien er god og det betyder ikke noget, om rådgivningen har til huse i Aabenraa. Kontakten sker jo tit via mail eller telefon, og det betyder ikke meget at køre det stykke, når det er.

Thomas Christensen og jeg forstår hinanden, og det er vigtigt, for der er meget, jeg skal have overblik over i dagligdagen, siger Michael Madsen, der har hjælp fra sin far 15 timers tid om ugen samt ekstra hjælp, når der køres kartofler op – samt til bogføring.

"Min ekspertise er ganske enkelt kartoflerne", siger han.

Friske kartofler

Det fornemmer man også, for som han siger, så var det nok kartoflerne, der valgte ham og ikke omvendt.

Dem er han jo vokset op med og han husker, hvordan han som barn var med ude i marken og samle kartofler med de bare næver, når jorden var for smadret at køre i. Sådan gør man ikke i dag, for det kan ikke betale sig.

"Jeg har valgt at fokusere på spisekartofler, hvor mange andre avlere efterhånden producerer stivelseskartofler til industrien. Jeg leverer selv lokalt til butikker og spisesteder, så der er kun et led. Og det er bedste kvalitet, der kommer direkte fra jord til butik, de kønneste, om jeg må sige.

Altså, vi polerer dem ikke, som Flensted kan gøre. Jeg mener nemlig, at kartoflerne holder sig friskere med en smule jord på. Og friske kartofler giver bedre pris", fortæller Michael Madsen.

Det med prissætning kan være svært. Der er ikke en kartoffelnotering som med svin eller mælk, så det er noget, Michael Madsen selv skal være skarp på. Her spiller kvaliteten naturligvis den store hovedrolle.

"Kartoflerne skal jo bare være ok– det er mit varemærke."

Fås i alle størrelser

Som selvstændig kartoffelavler er arbejdsdagen ofte lang. Michael Madsen er i gang fra tidlig morgen, hvor han får gårsdagens høst sat på lager. Herfra vaskes, sorteres og pakkes kartoflerne.

De meget store kartofler sorteres fra – de skal nemlig helst være mellem 40-60 mm til butikkerne og mellem 27-45 mm til Flensted. De helt små sælger han ofte direkte til kroer og restauranter.

Samtidig skal der holdes øje med kartoflerne, der stadig er i jorden.

Michael tager kogeprøver hver dag op mod høst, så han er sikker på tørstofprocenten, at de ikke koger ud osv. Så der bliver kogt nogle kartofler hjemme i huset på Kollevej.

"Der er måske nok mere arbejde i spisekartofler, men indtægterne er også større, når det lykkes. Jeg overvejer næste år at have flere hektar med tidligere kartofler, lidt flere midtvejs og så færre vinterkartofler. I hvert fald, hvis det vil regne sådan", siger han og tilføjer:

"Det er spændende at være selvstændig. Jeg kan godt lide, at jeg bestemmer selv – ja, ok, sammen med vejret."

Faktaboks

Michael Madsen

  • 37 år, kartoffelavler, Nr. Nebel
  • Gift med Linda og sammen har de fire børn på 9, 6 og 5 samt en lille ny på vej til jul. Bor lige ved byskiltet Nr. Nebel, med skole og fritidsaktiviteter for børnene.
  • Har netop flyttet fra hus på den anden side af byen til nyt stuehus ved firmaet, da det er rart at være tættere på familien.
  • Dyrker i 2019 kartofler af sorterne Solist (tidlig sort), Sava, Gala og Baby Lou.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.