Båndsprøjtning er vejen frem - det er præcist og billigt

Ugen på Spidsen: Rene roer og 60 pct. reduktion af forbruget af ukrudtsmidler. Det lyder næsten for godt. Men det kører - og teknikken virker, skriver ugen klummeskribent på Mark Plus.

Båndsprøjtning og ekstrem præcis radrensning kan løse to af landbrugets store udfordringer: Det kan renholde rækkeafgrøder for tabsvoldende ukrudt, og det kan nedbringe forbruget af pesticider til gavn for både landmandens økonomi, miljøet og landbrugets image.

Og teknikken virker.

Det har Dansk Landbrugs Management vist.

De dyrker i alt 55 hektar med konventionelle sukkerroer, hvor den kontante besparelse til ukrudtsmidler takket være præcis såning, radrensning og båndsprøjtning ligger på cirka 700 kroner pr. hektar - samtidig med at roerne er rene og forbruget af ukrudtsmidler er reduceret væsentligt.

Præcis såning og båndsprøjtning

Ved både at udstyre både traktor og såmaskine med gps, kan Dansk Landbrugs Management så roerne så præcist, at der er lige langt mellem rækkerne på tværs af hele marken.

Derved kan roerne gps radrenses inden fremspiring.

Derudover kan meget præcis båndsprøjtning udbringe effektive jordmidler mellem rækkerne - uden at roerne rammes og hæmmes.

I selve roerækkerne sprøjtes i et 18 cm bredt bånd hen over roerne. Det giver mulighed for at reducere den udbragte mængde af ukrudtsmidlerne i rækkerne med hele 60 pct. - eller at øge dosis uden, at den maksimalt tilladte dosis pr. hektar overskrides.

Det er da smart.

Og nok så væsentligt, så kan teknikken købes for relativt billige penge.

Dansk Landbrugs Management kørte med gps i forvejen. Investeringen af ekstra gps og anden smart teknologi beløb sig derfor til ca. 90.000 kroner.

I juni-udgaven af MARK, som udkommer 4. juni, kan du læse mere om Dansk Landbrugs Managements erfaringer med at holde roerne rene med hjælp fra moderne teknologi. Det gælder også på de 60 hektar med økologiske sukkerroer, hvor teknik skal gøre håndlugning overflødig.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.