Bekæmp rapsjordloppens larve nu

Indflyvningen af voksne jordlopper til rapsmarker har været betydelig, og de har i ro og mag parret sig lystigt i august og september.

I efteråret har niveauet af rapsjordlopper været moderat til højt.

Det oplever planteavlskonsulent Mads Munkegaard, Patriotisk Selskab, i de rapsmarker, han besøger:

”Mange har udført en tidlig behandling for at undgå, at rapsen gik i stå. Derefter har man ikke fulgt indflyvningen så nøje, da det ikke betyder det store, om der kommer lidt huller i de meget kraftige rapsplanter.

Indflyvningen af voksne jordlopper har dog været betydelig, og de har i ro og mag parret sig lystigt i august og september. Hunnerne har lagt deres æg ved jorden i september, og de er nu klækket til larver, som kan ses gnave på rødderne og stænglerne af rapsen lige nu”, fortæller Mads Munkegaard og han fortsætter:

”Denne skade er uden betydning. Der, hvor den bliver farlig, er lige om lidt, når frosten kommer. Her trækker larven ind i rodhalsen, overvintrer og æder sig stor inde i stænglen.

Det resulterer i stærkt hæmmede planter i foråret, hvor hovedskuddet ikke kommer. Dette forringer udbyttet kraftigt og gør det fra tid til anden nødvendigt med omsåning”.

Valg af kemi

Men heldigvis kan larverne, ifølge Mads Munkegaard, bekæmpes med succes langt hen i efteråret:

”Er der ikke behandlet for jordloppens larve fra sidst i september til nu, så skal det gøres.

Der kan anvendes 200 gram Karate/Lamdex eller 100 gram Kaiso Sorbie pr. ha. Det kan blandes med Belkar og med Kerb 400 SC, som mange skal ud med ca. den 1. november. Selvom sprøjteteknikken til Kerb 400 SC helst skal nedbringe midlet på jorden, så er de praktiske erfaringer med sammenblanding rigtig gode”, siger den fynske planteavlskonsulent.

Til næste år anbefaler Mads Munkegaard, at man moniterer for de voksne jordlopper med gule fangbakker:

”Fanges der over 25 voksne på tre uger, skal der bekæmpes larver i oktober. Ifølge registreringsnettet i dette efterår er skadetærsklen overskredet i 25 procent af de tilmeldte marker," oplyser han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.