Betal 50 kr. pr. hektar- og få 2.500 kr. retur i tilfælde af lejesæd

Et projekt med 11 østjyske landmænd kan blive afgørende for, om danske landmænd i fremtiden kan tegne forsikringer mod lejesæd.

Betal 50 kroner pr. hektar vinterhvede til Topdanmark Forsikring og lad være med at vækstregulere vinterhveden. Så får du 2.500 kroner pr. hektar for hver hektar vinterhvede, der går i leje.

Omtrent sådan lød det tilbud, som 11 østjyske landmænd i foråret blev præsenteret for.

Arealerne er udpeget ved hjælp af et Seges-program, der benytter satellitfoto til at udpege de arealer, som landmændene kan forsikre.

En af disse landmænd er Torben Østergård, som driver et kvægbrug med 375 hektar og 200 malkekøer ved Yding.

Han er positiv over for modellen.

»Jeg synes ofte, at det kan være en svær beslutning, om man skal vækstregulere. Ved at betale Topdanmark 50 kroner for ikke at vækstregulere vinterhveden får jeg en acceptabel kompensation, hvis kornet går i leje inden høst«, siger Torben Østergård.

Han tilføjer, at der er flere åbenlyse fordele ved ikke at vækstregulere. Dels risikerer man ikke at skade afgrøden i forbindelse med vækstreguleringen, dels sender det positivt signal i forhold til at reducere kemiforbruget.

Ikke risikofrit

»Jeg vækstregulerer normalt ikke så meget af vinterhveden. Men med kløvergræs i sædskiftet og en del gylle har jeg prøvet at have lejesæd«, siger Torben Østergård.

I år har han lavet en aftale med Topdanmark på 28 ud af 95 hektar vinterhvede. Ejendommen ligger nemlig på en kølig lokalitet, og med meget varieret bonitet var timingen af vækstreguleringen særlig vanskelig i dette forår, da der var risiko for, at afgrøden var stresset af både kulde og tørke.

Vækstregulering af stressede planter har i forsøg vist sig let at kunne koste udbyttetab på 3-10 hkg pr. hektar.

Satellitter udpeger marker

Endnu har Topdanmark ikke lagt sig fast på, hvordan en forsikring mod lejesæd i vinterhvede kan strikkes sammen. Det håber de at blive klogere på med erfaringerne fra i år.

I projektet med de 11 østjyske landmænd har Topdanmark allieret sig med Seges, som på baggrund af satellitbilleder og andre informationer om afgrøden har udviklet en model, som kan inddele marker i forhold til, hvor stor risiko der er for, at de går i leje.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.