Betal 500 kr. og få 30 millioner
Nemaslug er nematoder, som bekæmper snegle biologisk, og der arbejdes med at udvikle effektive bekæmpelses-løsninger til landbruget.

Betal 500 kr. og få 30 mio. Det lyder som et tilbud, der er for godt til at være sandt, men det kan faktisk være vejen frem mod bekæmpelse af snegle i marken.

Men hvordan hænger det sammen? Jo, en pakke Nemaslug, som er på størrelse med et videobånd, indeholder 30 mio. nematoder – altså millimeter små rundorme, som kan slå agersnegle ihjel.

Hvis de små nematoder først finder vej ind i sneglene, vil de formere sig voldsomt og så er det ikke sjovt at være snegl

BASF, der producerer Nemaslug, samarbejder i et GUDP-projekt med Aarhus Universitet, Teknologisk Institut med flere om at udvikle produktet til en praktisk form for bekæmpelse også for landmænd. Hidtil er det mest brugt i haver, hvor der fra Norge er erfaring for, at det virker bedst hvis hele nabolaget bruger det på en gang.

En pakke rækker til cirka to hektar, men det kan ikke bare spredes eller sprøjtes ud på traditionel vil.

Bland med øl og havregryn

I Norge har man med succes blandet Nemaslug op i mask, havregryn eller formalet korn med lunkent vand (15-20 grader) tilsat gær. Som alternativ kan man i stedet for gær og vand tilsætte alkoholfri øl

Blandingen er lagt ud I klatter à cirka 100 gram primært mod dræbersnegle i byer og landsbyer på arealer op til 800 hektar med op til 1.500 deltagere, der kom med hver sin trillebør.

Sprøjte og koldt vand hæmmer nematoderne

Vurderingen er, at i sammenligning med at opløse nematoderne, der jo er levende orme, i koldt vand udbragt med en marksprøjte, er der næppe tvivl om at langt flere nematoder kommer levende ud i marken med den norske metode. Dernæst beskyttes de mikroskopiske nematoder mod udtørring, når de ligger i klatterne. Klatterne tiltrækker snegle og samlet set får nordmændene en fin effekt med en lav dosis.

Det er den løsning som DTI, Aarhus Universitet, SEGES og FieldSense har fået tilskud fra GUDP til at teste mod Agersnegle I Danmark gennem 4 år. Samtidig vil de se, om de med hjælp fra FieldSense og bearbejdning af data, kan hjælpe med at forudsige, hvor Agersnegle kan forventes at angribe, så mindst muligt areal behøver at behandles for at sikre mod snegle.

En pakke Nemaslug med 30 mio. Nematoder kan købes på nettet til kr. 540,- inkl. moms, men effekten er ikke dokumenteret endnu.

Faktaboks

Sådan gør du

  • Til 2 hektar: 1 pakke Nemaslug med 30 millioner nematoder = 1500 nematoder/m2) tilsættes blandingen af ca. 16 kg grutning lagt i støb med lunkent vand (15-20 grader), hvor der er udrørt 1 pakke gær. Tøm pakken med Nemaslug I massen og rør rundt, så du er sikker på nematoderne er jævnt fordel.
  • Læg en klat på cirka 100 gram for hver fem meter over en strækning på 200 meter. Ryk 25 meter til siden og tag 200 tilbage igen. Gentag dette og du har fordelt 160 klatter à 100 gram på 2 hektar = 16 kg pr. hektar. Klatterne kan evt. lægges ud ved at montere en minkfodermaskine bag på ATV’en eller såmaskinen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.