Bevæbnede landmænd besætter bygning i USA
Stridigheder om retten til jord og en sag om brandstiftelse, har fået en gruppe militante landmænd til at besætte en bygning i et naturreservat i Oregon.

Vrede og bevæbnede landmænd og aktivister fra den militante højrefløj har fundet fælles fodslag i en sag om retten til jord i USA. 

Lørdag blev en offentligt bygning i naturreservatet Malheur National Wildlife Refuge i Oregon besat af bevæbnede aktivister i forbindelse med en demonstration til fordel for to landmænd, Dwight and Steven Hammond, der er blevet idømt fem års fængels for at have påsat to brande i 2001. Den ene markbrand kom ud af kontrol og betød, at 53 hektar skov brændte. 

Sagen har fået stor opmærksomhed, fordi myndighederne på den ene side mener, at brandene skulle dække over krybskytteri, mens landmændenes forklaring på den anden side er, at brandene skulle bekæmpe invasive planter, der truede muligheden for, at jorden kunne bruges til græsning. 

I de ultra-højreorienterede og militante kredse i USA ses sagen som et eksempel på, at forbundsregeringen ulovligt tager jord fra landmænd og borgere og straffer dem, der nægter at sælge. Blandt andet fordi de to landmænd er blevet dømt efter en særlig terrorismeparagraf.

Derfor har de dømte landmænd - selvom de offentligt klart har frabedt sig det - fået støtte fra kendte skikkelser fra den militante højrefløj, der er modstandere af forbundsregeringen. Nemlig Cliven Bundy og hans søn Ammon Bundy.

Video: 10.000 landmænd i demonstration Kvæg Torsdag 3. december 2015 · 16:01

Ammon Bundy - der er kvægfarmer i Nevada - er en af de aktivister, der har besat bygningen i naturreservatet og i et interview med CNN forklarer han at målet med aktionen, at "Forbundsregeringen skal genoprette borgenes grundlovsikrede rettigheder."

Der er ingen melding om, hvordan myndigheder og FBI vil foretage sig, men naturreservatet bekræfter, at en af deres bygninger er blevet besat.

En ekspert forklarer til CNN, at der ikke er grund til at tro, at FBI eller andre myndigheder ønsker at storme bygningen, men at de har forberedt sig på det værste.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.