Billig, brugt såmaskine blev startskud til at graduere såsæd
Siden 2014 har Jens Lei gradueret udsædsmængden i forbindelse med såning. Graduering af kalk, gødning og kemi er kommet til. Udgangspunktet har hele tiden været, at øget præcision ikke behøver at koste en bondegård - men at det kræver, at man investerer tid og driftsledelse.

Det var udbyttemåleren på mejetærskeren, der satte Jens Lei på sporet af, at der måtte ligge en økonomisk gevinst i at få mere ensartede afgrøder - og at øge udbytterne i de pletter i marken hvor der løb for lidt korn i tanken.

På trods af en umiddelbart frugtbar og ensartet JB 6-7 jord, så varierede udbytterne nemlig forbavsende meget. Første trin blev købet af en brugt såmaskine, der kunne graduere udsædsmængden.

Det var i 2014, og såmaskinen kostede 104.000 kroner.

Mere ens afgrøder

Tilbage i 2014 blev tildelingskortene til graduering af udsædsmængden lavet ud fra mange forskellige kriterier.

Nu kobler han sine erfaringer fra marken sammen med satellit-målinger af biomassen på den pågældende mark i de foregående år. På den måde kan han lave tildelingskort til graduering af såsæden i CropManager.

»Det tager ikke mange minutter at lave tildelingskortene. De er ofte brugbare for ca. 80 pct. af arealet. Resten af arealet skal man justere til, så der tages højde for de forhold, som computeren ikke får med«, siger Jens Lei.

Ved såningen af vinterhveden i dette efterår har Jens Lei gradueret udsædsmængden fra 143 til 246 kg pr. hektar.

I oktober-udgaven af fagmagasinet MARK, som udkommer 6. oktober, kan du læse mere om Jens Leis erfaringer med præcisionslandbrug.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.