Bitte små organismer skrives i mandtal - det kan revolutionere planteavlen

Ugen på spidsen: Microflora Danica skal give os overblik over de mange millioner mikroorganismer, der lever i jorden. Det kan føre til et nyt kapitel i den store håndbog for planteavlere – på samme måde som da man for mange år siden kortlagde, hvilken rolle forskellige næringsstoffer spillede for afgrødernes vækst, skriver ugens klummeskribent på Mark Plus.

Vi har i mange år vidst, hvad et godt sædskifte og tilførsel af bestemte næringsstoffer betyder for udbyttet og kvaliteten af afgrøderne.

Nu er vi klar til næste kapitel.

Nemlig at finde ud af, hvilken betydning de mange mio. mikroorganismer, der lever i jorden, har for afgrødernes vækst og for jordens robusthed og dyrkningssikkerhed.

Mikroorganismer skal skrives i mandtal

Det er Aalborg Universitet, der har taget hul på at skrive jordens mikroorganismer i mandtal.

Det sker ved hjælp af en ny DNA-teknik, som gør det muligt at analysere jordprøver fra hele landet og kortlægge sammensætningen af mikroorganismer i de enkelte jorder.

Ved at tildele hver enkelt mikroorganisme et id, bliver det muligt at kortlægge og sammenligne forskellige jorder ud fra helt andre kriterier, end det tidligere har været muligt.

Dermed får vi forhåbentlig mulighed for mere præcist at styre de processer, der sker i jorden. Lidt á la den måde man optimerer gasproduktionen i et biogasanlæg, eller som højt teknologiske producenter af fødevareingredienser allerede har taget hul på.

Store danske firmaer som Chr. Hansen og Novozymes har nemlig allerede gjort det til en milliardforretning at have styr på mikroorganismerne og deres betydning for forskellige processer. Nu er det blevet landbrugets tur.

Vi ved meget lidt

Når det gælder mikroorganismernes virke og betydning for landbrugsjorden, ved vi meget lidt.

Det bliver der forhåbentligt rettet op på med den nye Microflora Danica. 

Målet er at lave en stor database, hvor mikrobiomerne har fået hver deres id. Altså en slags atlas over de mange mikroorganismer der lever i jorden.

SMÅ ORGANISMER MED STOR BETYDNING

Mikroorganismer er små celler, der er usynlige for det blotte øje. Ikke desto mindre er de involveret i alle aspekter af vores liv.

Det er bakterier, svampe og andre mikroorganismer, der står for en meget betydelig omsætning af næringsstoffer i jorden. På godt og ondt.

Mikroorganismerne er derfor en uvurderlig hær af særdeles kompetent og vigtig arbejdskraft. Vi skal bare optimere medarbejderplejen, og blive bedre til at dirigere mikroorganismerne i den rigtige retning.

Det er vi ikke i stand til endnu. Ganske enkelt fordi vi ved alt for lidt om dem og deres betydning for forskellige processer i jorden.

Det kan et Mikroflora Danica forhåbentlig gøre os klogere på og hjælpe os til at udnytte i fremtiden.

Tænk, hvis planteavlere om hundrede år har skippet gødningssprederen, og dyrker deres afgrøder ved at orkestrere jordens sammensætning af mikroorganismer.

Lars Kelstrup er journalist og markfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus, "Ugen på spidsen", sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Mark samt Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.