BL: Her er SF's forkerte tal om landbruget

Bæredygtigt Landbrug går i rette med SF's nye kampagne mod konventionelle landmænd.

SF har startet denne uge af valgkampen med et angreb på det konventionelle landbrug i Danmark.

I kampagnen fortæller SF, at pesticider, der især skulle stamme fra landbruget, var ansvarlig for lukningen af 22 vandboringer alene i 2012, men de tal passer langt fra overens med de officielle tal fra Miljøministeriet.

Hos Bæredygtigt Landbrug mener adm. direktør Bjarne Nigaard, at SF har alvorlige problemer med troværdigheden.

"SF har i dag spillet ud med et konkret ønske om en mere restriktiv regulering af dansk landbrug. Præmissen er den meget forsimplede tankegang, at danske landbrugsfamilier pr. definition er ude på at svine vandmiljøet til, tæve deres dyr, og hellere vil tjene penge end at sikre egne børn en ordentlig og ren fremtid i den natur, landbruget netop lever af," siger Bjarne Nigaard i en pressemeddelelse.

SF påstår bl.a. i sit materiale, at der "... alene i 2012 lukkede 22 vandboringer på grund af sprøjtegifte, der hovedsageligt stammer fra landbruget...".

Men de tal ligger langt fra opgørelsen fra Miljøministeriet.

”Naturstyrelsen opgjorde i 2013 hvor mange drikkevandsboringer der til og med 2012 er lukket. Dem er der 110 af, men kun de 22 er lukket på grund af pesticider. Dette tal dækker altså over alle år frem til og med 2012. Af de 22 var de 16 lukket som følge af stoffer, der ikke længere er tilladt, primært BAM. De sidste seks kan man ikke redegøre for, ” fortæller Bjarne Nigaard om rapporten fra Miljøministeriet.

BAM er et nedbrydningsprodukt fra et totalukrudtsmiddel, der tidligere blev brugt på fortove, gårdspladser, vandværksboringer og andre steder, der skulle holdes fri for ukrudt.

"Altså har stoffet ikke været brugt i forbindelse med afgrøder på landmandens marker, og nærlæser man rapporten fra Miljøministeriet, så kan det overraske, at SF ikke har valgt at rette kampagnen mod byerne, da det er her de fleste af de 22 vandboringer SF omtaler i sit landbrugsudspil befinder sig," skriver Bæredygtigt Landbrug.

I Bæredygtigt Landbrug mener Bjarne Nigaard, at det er giftigt for diskussionen om fremtiden for dansk landbrug, når SF vælger at gå hårdt til angreb på et erhverv uden at have styr på fakta.

"SF har problemer med troværdigheden i sine argumenter. Og der er flere tilsvarende huller, idet der fx faktuelt ikke er så stort et udvaskningsproblem af næringsstoffer fra dansk landbrug, som modelberegningerne påstår - det ved vi fra de konkrete målinger af virkeligheden. SF skal også have styr på virkeligheden i forhold til en tvunget såkaldt grøn omstilling til økologi, da det vil skabe mindst lige så mange udfordringer for dyr, planter og landmænd, som der findes i dag."

Ifølge Bjarne Nigaard forhindres landbrugets bidrag til vækst og velfærd i høj grad af de restriktive danske regler, og den ønskede miljøeffekt udebliver, da yderligere stramninger blot vil flytte produktionen ud af landet.

"Hvorfor mere af samme medicin skulle virke, har vi til gode at høre fra SF. Men lad os begynde med at få fakta på plads," slutter Bjarne Nigaard.

SF foreslår, at landbrugets organisationer skal med til en snak om den fremtidige regulering af landbruget i Danmark, og den del vil Bæredygtigt Landbrug gerne medvirke til, i håb om, at der kan blive mere enighed om og forståelse for præmisserne, som de er i dag.

Men skal Bæredygtigt Landbrug medvirke i det arbejde, kræver det først og fremmest, at fakta ligges til grund for fremtidige tiltag i forhold til landbruget, og derfor mener Bjarne Nigaard det er stærkt problematisk, at SF nu fremturer med et skræmme-scenarie, der ikke har hold i virkeligheden.

Landbrugsavisen.dk har bedt SF kommentere oplysningerne, men endnu ikke fået svar.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.