Betalt indhold af Bayer Crop Science

Bliv klar til 2020: Sammensæt en optimal svampestrategi i hvede

Efter en velafsluttet høstsæson er det tid til at evaluere og sætte sig bag tegnebrættet for at forberede den kommende sæsons strategi. Men hvad kan vi egentlig lære af vækstsæsonen 2019?

Læs med og hør Ivan Kloster fra Bayer fortælle, hvad vi kan lære af den forgangne sæson, og hvordan du kan bruge denne viden til at optimere næste sæsons svampestrategi i hvede.

Hjulpet på vej af et godt såbed i efteråret 2018 og en mild vinter stod afgrøderne fantastisk i foråret, og forventningerne til udbyttet var tårnhøje allerede i det tidlige forår. En sæson forløber dog sjældent uden overraskelser, og 2019 var ingen undtagelse. Allerede i det tidlige forår så vi angreb af gulrust i Øst- og Sønderjylland, som hurtigt spredte sig til resten af landet. Faktisk var det det værste gulrust-angreb i 30 år. Som sæsonen skred frem og temperaturerne steg, begyndte også meldug, brunrust og den mest skadevoldende sygdom i vinterhvede, septoria, at give landmændene sved på panden. Hvordan håndterede landmændene sygdomspresset ude i markerne, og hvad kan vi lære heraf?

Hvad kan vi lære af sæsonen 2019?

Gulrust er forholdsvis nem at få under kontrol, hvis man blot fokuserer på at være forebyggende. Kommer man imidlertid bagefter i de gulrust-modtagelige sorter og giver gulrusten lov til at udvikle sig, skal der høje doser af et effektivt rustmiddel og korte intervaller mellem hver sprøjtning til for at holde rusten i skak. Mange gjorde sig denne bitre erfaring sidste sæson, og det endte for mange med at blive en dyr affære. Derfor: Arbejd forebyggende og tænk et effektivt rustmiddel såsom Prosaro eller Proline Xpert ind tidligt i din strategi i de rust-modtagelige sorter.

Sponsoreret Bayer: Gulrust i vinterhvede

Gulrust i vinterhvede


Septoria er en yderst skadevoldende sygdom og skal, ligesom gulrust, forebygges snarere end bekæmpes. Det er derfor vigtigt, at planten er dækket af allerede fra begyndende strækning. Når du først påbegynder den første sprøjtning, T1, må der ikke være for lange intervaller mellem de næste sprøjtninger, T2 og T3 – specielt ikke, hvis vejret er ustadigt. Vi så i sæsonen desværre, at mange havde alt for lange intervaller mellem sprøjtningerne. Specielt var der mange, der ventede på, at fanebladet skulle komme helt frem inden den første aksbeskyttelse. Det betød, at der gik op til 3,5-4 uger fra T1 til første fanebladssprøjtning, og det blev straffet med alt for tidlig nedvisning af fanebladet. I de marker derimod, hvor de anbefalede intervaller blev overholdt, og hvor der blev anvendt et stærkt SDHI-middel som f.eks. Propulse til den vigtige fanebladssprøjtning, stod hveden flot frem til høst.

Mange valgte også helt at undlade T1-sprøjtningen i deres strategi, men de blev prompte straffet med gulrust og/eller septoria.

Sponsoreret Bayer: Septoria i vinterhvede

Septoria i vinterhvede


Ivans anbefalinger

”Set i lyset af det, vi har lært af vækstsæsonen 2019, er det vigtigt, at man i planlægningen af næste sæson specielt fokuserer på at holde sig til forløbet T1, T2 og T3 samt at have de korrekte intervaller mellem sprøjtningerne”, anbefaler Ivan. Helt konkret bør du påbegynde svampebekæmpelsen i T1 omkring begyndelsen af maj med et produkt, som dækker godt af mod meldug, gulrust og begyndende septoria. Følg herefter op i T2 omkring 2,5-3 uger efter med den vigtige fanebladssprøjtning med et effektiv SDHI-middel såsom Propulse. Udfør så en 3. behandling, T3, når akset er fuldt gennemskredet. Såfremt du dyrker en hvedesort, der er særlig modtagelig overfor gulrust, kan det være nødvendigt at tilføje en ekstra behandling enten inden T1 eller mellem T1 og T2 med et effektivt rustmiddel. 

Hvis du følger Ivans anbefalinger og planlægger en svampestrategi, der følger de anbefalede behandlingsintervaller og anvender et effektivt SDHI-middel, er du godt klædt på til at holde svampesygdomme fra døren og sikre et godt udbytte.

Emneord sponsoreret, Bayer Crop Science, svampestrategi, gulrust, septoria, udbytte, høstsæson, svampebekæmpelse

Betalt indhold af Bayer Crop Science

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.