Betalt indhold af Bayer Crop Science

Bliv klar til 2021 med en optimal ukrudtsstrategi i vinterhvede

Med dette års tidlige såning af vintersæd har ukrudtet nu en lang vækstperiode foran sig, hvor der kan fremspire nyt eller overlevende ukrudtsplanter kan vokse sig store. Men hvordan holder du ukrudtet fra døren frem til høst? Læs med og hør Søren Lykkegaard Hansen fra Bayer give ekspertråd til en effektiv ukrudtsstrategi mod selv det mest genstridige græsukrudt.

Efteråret 2019 var plaget af store regnmængder, hvilket gjorde det umuligt for mange at bekæmpe græsukrudt. Det betød, at problemgræsser som væselhale, agerrævehale og italiensk rajgræs havde rig mulighed for at vokse sig så store, at de ikke kunne kontrolleres ordentligt i foråret. I år ser det heldigvis helt anderledes ud, og det ekstremt våde efterår i 2019 er nu lykkeligt glemt.

Efteråret 2020 har budt på forhold, der har været nær det optimale for tidlig etablering af vintersæd, og landmændene har haft skarpt fokus på at lave en god ukrudtsbekæmpelse, så det igen i år ikke får lov til at terrorisere markerne. Derved er skabt et langt bedre fundament til at lave en fornuftig opfølgning i foråret 2021.

Sørens anbefalinger til ukrudtsbekæmpelse i foråret

”Man skal ikke undervurdere forekomsten af græsukrudt, også selvom man har foretaget en god ukrudtsbekæmpelse i løbet af efteråret. Derfor skal du, sidst på vinteren, hoppe i gummistøvlerne og gå en tur i marken på udkig efter begyndende vækst i græsukrudtet. Det kan ofte være svært at se tidlige tegn på vækst i ukrudtet, så sæt dig på hug, træk de små ukrudtsplanter op og se om der er begyndende nye hvide rødder på dem. Hvis der er det, så er det ved at være tid til en opfølgning med et fornuftigt ukrudtsmiddel”, anbefaler Søren.

sponsoreret Bayer

Billede: Italiens rajgræs med fine hvide rødder - der er vækst i planten 

Timingen for ens opfølgning i foråret er vigtig, da vi skal have ”spændt ben” for græsset tidligt, så kornet ikke skal konkurrere med græsset, da det kan få betydning for størrelsen af ens endelige udbytte. ”Behovet for at bekæmpe græsukrudt kommer generelt tidligere på året, end de fleste tror. Det tager ikke mange døgn med en gennemsnitstemperatur på mere end 5 grader, før ukrudtet begynder at vokse. Derfor er turen i marken så betydningsfuld, da den kan give en god indikation på, om det er tid til at behandle”, udtaler Søren.

I mange tilfælde skal bekæmpelsen af græsukrudt være overstået, inden vårbyg-såningen går i gang. På den måde kan du bibeholde det gode fundament med ro i maven. Mod problemgræsser såsom agerrævhale, væselhale eller rajgræs, anbefaler Søren at bruge et effektivt og bredtvirkende middel som Cossack OD. Du kan med fordel tilsætte 10 kilo N i flydende gødning til behandlingen, for at opnå en optimal effekt, hvilket er særlig vigtigt mod de vanskelige ukrudtsarter.

sponsoreret Bayer

Billede: Vinterhvede mark behandlet med Cossack den 6. marts. Billedet er taget 7 uger senere, hvor italiensk rajgræs ikke længere giver konkurence til hvede (Alle de rød/gule blade er italiensk rajgræs)

sponsoreret Bayer
Billede: Fornøjet landmand sendte billede fra mejetærskeren, der kører i samme mark som ovenfor 

Derudover er det vigtigt, at du er opmærksom på enårig rapgræs, som kan føre til store udbyttetab. Har du erfaringer med enårig rapgræs i dine marker, skal du særlig være på vagt, da der er en stor risiko for, at det vil spire frem igen i løbet af foråret. Når du lægger din ukrudtsstrategi, er det en god idé at have et middel i tankerne, der har en god effekt mod enårig rapgræs. Her anbefaler Søren at behandle med 0,5-0,6 l/ha Cossack OD, da midlet både virker godt over for både det bredbladede ukrudt og enårig rapgræs.  

Hvis du lytter til Sørens anbefalinger og går tidligt i marken, så er du et skridt tættere på en vækstsæson uden ubehagelige overraskelser, når høsten i 2021 nærmer sig.

Emneord sponsoreret, Bayer Crop Science, ukrudtsstrategi, vinterhvede

Betalt indhold af Bayer Crop Science

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.